Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако страдате от остра болка в гърба и врата, имате проблеми с налягането и често се събуждате в съня си, тези упражнения са това, от което се нуждаете! Този комплекс е съставен от най-простите йога пози за начинаещи .

Още след третата тренировка по тази схема ще почувствате как тялото е станало послушно и мускулите са станали по-силни. Ще спите по-добре и ще се възстановявате по-добре по време на сън, главата ви ще се проясни, ще стане по-лесно да решавате належащи проблеми. Всяка появила се болка в лумбалната и шийната област ще изчезне! Не вярвах, докато не го опитах сам.

Йога за начинаещи у дома

Поза за релаксация
Седнете с кръстосани крака и почувствайте как гръбнакът ви се отпуска и удължава. Можете леко да се протегнете нагоре, като се подпирате на кръстосаните си крака. Седнете в това положение за няколко минути, като дишате възможно най-дълбоко и равномерно. Това ще ви помогне да се настроите към ефективни упражнения и да намалите нивата на стрес.

Навеждане напред
Седнете с изправени крака пред вас. Бавно достигнете до върховете на пръстите на краката си. Съсредоточете се върху разтягането, докато издишвате – в този момент сухожилията и мускулите на краката ще бъдат по-гъвкави за максимално разтягане. Повторете това 5 пъти.

Поза на детето
Застанете на колене, разтворете ги на ширината на раменете, дръжте ръцете си зад торса. Бавно се наведете напред, спуснете главата си напълно надолу. В такава спокойна позиция прекарайте 3-4 минути с почивки, дишайте дълбоко и равномерно, почувствайте как гърбът ви почива.

Усукване
Поставете дясната си ръка върху лявото коляно. Заключете лявата ръка зад тялото, бавно се завъртете наляво. Завъртете главата си заедно с тялото – погледнете наляво. Дишайте колкото можете по-дълбоко! Бавно се върнете в изходна позиция, почувствайте как се разтягат косите и страничните мускули на пресата, мускулите на бедрата. Повторете същото с десния крак.

Поза на богиня
Легнете по гръб, огънете коленете си и съберете стъпалата на краката си. Дръжте ръцете си свободни отстрани. Дишайте равномерно, опитайте се да разтегнете вътрешните бедрени мускули и да го усетите. Останете в тази позиция толкова дълго, колкото ви е удобно – 2 минути са достатъчни.

Крака на стената
Повдигнете правите си крака и ги поставете на стената. Отпуснете торса и ръцете си. Прекарайте 3 минути в това положение, вдишайте дълбоко въздуха. Опитайте се да прогоните всички ненужни мисли от себе си, почувствайте колко напрегнат гръб и крака почиват.

Поза свободен вятър
Легнете по гръб, огънете коленете си и кръстосайте глезените си. Поставете ръцете си на коленете си и ги хванете здраво. Усетете разтягането на бедрата и гърба си.В началото може да е трудно, но след като разберете тялото си, изпълнението на упражнението ще бъде невероятно приятно: тази поза облекчава гръбнака от натоварването само за минута! Не забравяйте да дишате дълбоко.

Поза гълъб:
Застанете на четири крака с ръце на ширината на раменете. Изнесете лявото коляно напред, като го поставите между ръцете си. Вземете десния си крак назад и го изправете. Наклонете цялото си тяло напред, като изместите центъра на тежестта над лявото коляно. Задръжте тази позиция за минута, след което сменете краката.

Това упражнение облекчава болката в краката, подуването и има благоприятен ефект върху мускулите на гърба.

Поза за събуждане
Легнете по гръб с широко разтворени ръце. Доведете дясното коляно до гърдите си. След това завъртете целия торс наляво, като оставите гърба изправен. Останете в това положение около 3 минути, повторете от другата страна. Тази поза е много полезна за всеки, който често има болки в гърба в областта на опашната кост.

Поза риба
Легнете по гръб. Поставете ръцете си под бедрата. Бавно повдигнете гърдите си нагоре, докато накланяте главата си назад. Дишайте премерено. Просто бавно се спуснете надолу.

След такъв заряд все едно се раждаш отново на бял свят! Мускулните скоби изчезват, болката, причинена от умора и преумора, изчезва, гръбнакът се изправя. Това отпуска шията и подобрява кръвообращението в мозъка.

Няма да остане и следа от главоболие и проблеми със съня!
Споделете с близките си това лесно и много приятно упражнение за възстановяване на тялото. Не забравяйте, че любовта към другите започва от вас самите: грижете се за прекрасното си тяло!