Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Максим (Maxim Hyryk), 36-годишен украински бизнесмен-бежанец, пристига във Великобритания преди четири месеца, бягайки от войната в своята страна, заедно със съпругата си Олга, петте им деца и техните майка и свекърва.

Първоначално деветчленното семейство живее безплатно в бунгало с две спални в рамките на правителствената програма „Домове за Украйна“.

Това жилище във Феърхем, Хемпшир, е предоставено на украинците от командир-лейтенант Дъдли Малстър от Кралския флот и съпругата му Кели, а къщата е собственост на покойния му тъст. Един месец след това, обаче, британците искат семейството бежанци да напусне бунгалото, съобщава Daily Mail.

„След две седмици разбрахме, че това семейство не е това, което очаквахме, и започнахме да се съмняваме в тяхната честност. Взехме трудното решение да им кажем, че трябва да напуснат, което накратко доведе до днешната ситуация. Оставаме решени да помагаме на хората, които бягат от този варварски конфликт, и да продължим да подкрепяме друго украинско семейство“, казва Малстър.

Украинците е трябвало да напуснат къщата още на 15 юли, но не са го направили. В резултат на това собственикът съди Максим. Ден по-рано Daily Mail пише, че украинският бизнесмен е водил „разточителен начин на живот, управлявайки империя за отдаване под наем“.

„Разследването на MailOnline разкри, че самият украинец е бил наемодател, свързан със серия от жалби в Киев, като няколко наематели са смятали да разкажат публично по какъв начин той е управлявал бизнес с около 14 имота.

– От профила му в социалните мрежи става ясно, че бившият полицай е водил доста разточителен начин на живот, включително луксозни почивки в Дубай и Абу Даби“, се казва в съобщението.

Самият украинец е заявил, че те са били изгонени поради „различие в мненията“.

Сега бизнесменът и всички негови роднини ще се преместят в друго безплатно жилище, платено от Великобритания. Намира се в Хест Банк, близо до Ланкастър. Къщата на стойност 180 000 паунда се намира на брега на канал.

Къщата разполага с три двойни спални, кухня-трапезария, гараж и паркинг в двора.

Трябва да се отбележи, че семейството бежанци едновременно с това стартира кампания за набиране на средства в платформата GoFundMe, „за да не остане без дом поради изселване“. Те са събрали повече от 21 000 паунда.