Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От една страна те са наясно с помощта, която германското правителство оказва на страната им. От друга обаче осъзнават ясно, че полученото въоръжение не е достатъчно, за да се надяват на победа.

На едно поле, недалеч до столицата Киев, мъжете от звеното за териториална отбрана се обучават. На хоризонта стадо овце пасе върху терен, осеян с дълбоки окопи – спомен от това, че само допреди седмици съвсем наблизо се водеха сражения.

 

Битките скоро отново могат да станат реалност за доброволците в Източна Украйна. Други членове на подразделението вече се сражават там, разказва Александър. „Разбира се, че се страхувам. Всички се страхуват. Всеки, който не се страхува, е луд. Не можете да действате без страх, защото страхът ви предпазва от смъртта“, казва мъжът.

Киев критикува липсата на въоръжение

Според официалните данни всеки ден на фронтовата линия загиват около 200 украински войници. А в Източна Украйна Русия напредва непрекъснато.

Украйна не разполага почти с нищо, за да се справи с вражеската артилерия в Донбас. Президентският съветник Михайло Подоляк обяснява от какво има нужда тя, за да устои в битката срещу Русия – 2000 бронирани машини, 1000 гаубици, 500 танка. Украинското Министерство на отбраната твърди, че страната е получила само десет процента от въоръжението, което е заявила.

Затова в Киев се надяват на подкрепата на германския канцлер Олаф Шолц, коментира Александър. „Бих искал да кажа на г-н Шолц, че това не е Русия, в която той не желае да вижда германски танкове никога повече. Това е друга Русия, една фашистка държава. И ако той наистина е толкова против фашизма, трябва да разбере това. Русия е заплаха за целия свят, за цяла Европа и за световния ред.“

Митът за превъзходството на руската армия

Хората тук вече не се надяват на дипломатически решения. Твърде много доверие беше разрушено през последните години, а Русия погази прекалено много споразумения.

Но в момента върху наистина добрата репутация на Германия също лежи сянка. Мъжете твърдят, че Федералната република се колебае и показва страх.

На Запад руската армия е надценена, казва командирът Алексей. „Това е само мит. Балон, който може да се спука, ако имахме с какво да се защитаваме. Но на практика сме обезоръжени. Нямаме как да отвърнем на удара, но въпреки това устояваме. Втората най-силна армия в света навлезе и не успя да постигне нищо. Разполагахме само с няколко картечници. Дайте ни нормални оръжия и ще успеем да се справим.“

„Шолц трябва да види как умират в Донбас“

Едва тогава и Европа ще може отново да диша спокойно, убедени са украинските бойци. И на самите тях вече няма да им се налага да живеят с войната. А Руслан, мъж с груби пръсти и гъста брада, който напомня на каубой, облечен в камуфлажни дрехи, би могъл да се върне на своята работа като автомеханик. Това е правил преди 24 февруари.

„Това, че Шолц идва тук, е много добре“, казва мъжът. „Но той трябва да види какво става в Донбас – как хората умират там и за какво умират“, допълва той.

Руслан също е готов да умре за родината си и да защити своето семейство. За да не им се налага да преминат през онова, което се е случило на хората в Буча, Ирпен и много други места в Украйна.