Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Планираната от Турция нова военна операция срещу кюрдски бойци в Сирия вероятно ще започне след предстоящия през юли мюсюлмански празник Курбан байрам, прогнозира известният турски анализатор, Абдулкадир Селви от в. „Хюриет“.

Селви се аргументира с факта, че все още не е приключила операцията „Лапа-Ключ“ на турската армия в Северен Ирак. По думите му освен това не е завършено и струпването на военни сили и техника за операцията в района на сирийските градове Тал Рифат и Манбидж. Той задава също въпроса дали турската армия ще започне действия в двата сирийски града едновременно или последователно.

Селви напомня думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да нахлуе „ненадейно някоя нощ“ в Сирия, но отбелязва същевременно, че Турските въоръжени сили няма да започнат действия, без преди това да са завършили подготовките. Според него като ключова дата трябва да се има предвид предстоящият празник Курбан байрам (9-12 юли), тъй като след него „операцията вече няма да е въпрос на дни, а на часове“.

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. Ердоган обясни, че според плановете от терористи трябва да бъдат прочистени първо районите по оста между градовете Тал Рифат и Манбидж.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК).