Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днес Турция откри най-дългият тунел в Европа и един от малкото двутръбни тунели в света – тунел Зигана в Понтийските планини на Североизточна Турция.

Церемонията по въвеждането в експлоатация на тунела бе проведена в присъствието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

С дължина от 14,5 км, тунелът ще съкрати едночасовият маршрут между градовете Гюмюшхане и Трабзон до 30 минути, като ще осигури по-удобно пътуване и по-малко рискове от инциденти за шофьорите.

Тунелът Зигана е третият по дължина двутръбен пътен тунел в света и най-дългият двутръбен тунел в Европа.

Президентът Ердоган обяви, че тунелът е символ на развитието на региона и свързва Черно море с историческия Път на коприната.

Той посочи, че ще бъдат направени и бъдещи инвестиции в Трабзон. На церемонията по откриването на тунела, която се проведе преди само десетина дни преди президентските и парламентарни избори на 14 май, турският президент използва възможността да направи предизборна пропаганда.

Той призова за подкрепа на кандидата на правителствената партия и направи обвинения в адрес на опозиционната ДПН, която е обвинена във връзки с терористичната ПКК.

 

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.