Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Турция е предупредила както черноморските, така и нечерноморските държави да не изпращат военни кораби през проливите Босфора и Дарданелите, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу, предаде агенция „Ройтерс“.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война, но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани. „Изпълнихме това, което гласи конвенцията от Монтрьо, и ще го направим от отсега нататък. Не е постъпвало искане за преминаване до днес“, цитира анадолската агенция думите на турския първи дипломат.

В момента най-малко четири руски кораба чакат решението на Турция, за да преминат от Средиземно море. Чавушоглу определи конфликтът в Украйна като война и още тогава заяви, че Турция ще приложи във връзка с това Конвенцията от Монтрьо, която регулира режима на преминаване през проливите Босфора и Дарданелите, съобщиха турски медии. Пред частната телевизия „Си Ен Ен-Тюрк“ Чавушоглу каза, че Анкара ще прилага прозрачно всички положения в Конвенцията, според която членката на НАТО Турция има контрол върху преминаването на плавателни съдове между Средиземно и Черно море.