Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Турската лира поевтиня обратно към рекордните дъна около 32,50 за един щатски долар, докато инвеститорите оценяват изборните резултати на местния вот в страната и тяхното отражение върху икономическите перспективи пред страната, предаде Ройтерс.

Към 10.00 часа българско време турската валута поевтиня с 0,25% към 32,42 лири за долар, доближавайки отново рекордните дъна около 32,42/32,50, достигнати между 18-и и 21-ви март и на 29-и март.

Изборите
Поевтиняването е факт, след като Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган претърпя значително поражение на местните избори, губейки в най-големия град Истанбул и столицата Анкара от опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Има опасения, че тази загуба може да доведе до промени на предприеманите в последните месеци по-ортодоксални икономически политики и и до евентуален отказ от политиката на централната банка да повишава лихвите, за да овладее инфлацията.

Президентът Ердоган обаче, прие поражението и обеща усилията му за овладяване на инфлацията да се отплатят тази година.

Инфлацията
Годишната инфлация в Турция се повиши през февруари 2024 г. до 67,07% – най-високо ниво от ноември 2022 г.

За да защитят спестяванията си от инфлацията, много турци се обръщат към златото и други активи, свързани с щатския долар, което води до обезценка на местната валута.

Това път принуди Турската централна банка да повиши лихвите за да овладее инфлация и да ограничи спада на лирата, като от миналата година насам тя увеличи основния си лихвен процент с цели 4,15%.