Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята, че НАТО трябва да се разшири, за да включва страни в Близкия изток и предложи ново име за 70-годишния Алианс: NATOME, съкращение от НАТО-Близък Изток (Middle East), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„NATOME, какво прекрасно име“, заяви Тръмп в Белия дом пред представители на медиите. Той подчерта, че САЩ са притиснали екстремистите от Ислямска държава, като им отнеха контрола върху територията и убиха лидера на организацията Абу Бакр ал Багдади.

„Направихме голяма услуга на Европа“, заяви той. „Мисля, че НАТО трябва да бъде разширена и със сигурност да включи и Близкия изток. В момента ние носим тежестта и това не е справедливо“, подчерта Тръмп.

Президентът на САЩ добави, че иска да види повече войници на НАТО в Близкия изток, защото проблемите в региона имат международен мащаб. Той подчерта, че е обсъдил ролята на НАТО вчера в телефонен разговор с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

„Мисля, че той всъщност се въодушеви от това“, добави Тръмп, отбелязвайки, че е измислил име за организацията – NATOME. „Добър съм с имената, нали?“, заяви президентът на САЩ.

В същото време Камарата на представителите на САЩ прие необвързваща резолюция за ограничаване на правомощията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу Иран, няколко дни след като той нареди да бъде убит иранският генерал Касем Солеймани с безпилотен самолет, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА.

Резолюцията задължава президента да не започва военни действия срещу Иран и на негова територия без разрешение на Конгреса.
Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че макар и да не е правно обвързваща и да не изисква подписване от президента, тази резолюция има значение, защото е „декларация на Конгреса на САЩ“, отбелязва ДПА.

Сега резолюцията се изпраща за гласуване в Сената, където републиканците държат 53 от 100 места и рядко гласуват против президента. Този път обаче най-малко двама сенатори републиканци изразиха готовност да подкрепят текста.

Белият дом разкритикува резолюцията.

„Тази резолюция е неразумна, а приемането й от Конгреса може да подкопае способността на САЩ да защитават американските граждани, на които Иран продължава да се стреми да навреди“, се казва в изявлението.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.