Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Силно земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер е било регистрирано в 12,24 часа днес в морето край гръцкия остров Крит, съобщават гръцките медии.

По данни на гръцкия институт по геодинамика епицентърът на труса е бил на 23 километра източно от селището Закрос в източната част на острова, предаде АНА-МПА. Дълбочината на труса се оценява на 8,2 километра.

Засега няма информация за пострадали хора и материални щети, но всички сили на гражданската защита на острова са поставени в повишена готовност.

Земетресението е било усетено силно и на Додеканезите.

Трусът е бил почувстван и в съседна Турция, в окръзите Мугла, Анталия и Измир, съобщи електронното издание на турския в. „Хюриет“.

Няколко минути след земетресението край Крит в 12,32 часа е бил регистриран силен трус и на остров Карпатос от групата на Додеканезите. Това земетресение е било с магнитуд от 4,4 по Рихтер. Епицентърът му е бил на 11 км северозападно от Карпатос на дълбочина от 10 км.

При земетресение с магнитуд от 5,8 на 27 септември на Крит загина един човек, а десетки пострадаха. Бяха причинени значителни материални щети. Последваха множество вторични трусове. Пред АНА-МПА председателят на организацията за противоземетръсна защита проф. Евтимиос Лекас обаче обясни, че няма връзка между днешното земетресение и това от края на миналия месец.