Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Гърция ще закрие трите си най-големи мигрантски лагери на островите и ще ги замени с нови съоръжения. Гръцкото правителство заяви, че ще затвори съществуващи, силно пренаселени лагери на островите Лесбос, Хиос и Самос. Те ще бъдат замени с нови затворени съоръжения с капацитет за поне 5 000 души всеки.

В трите лагера в момента живеят повече от 27 000 души при капацитет за едва 4 500 души.

Преди дни в един от лагерите заради дехидратация почина бебе на девет месеца. Международната организация за миграция миналия месец заяви, че лагерите в континенталната част на Гърция вече са почти пълни или пренаселени.

По-малките лагери на островите Кос и Лерос също трябва да бъдат преустроени по същата линия и разширени.
Вместо да им бъде позволено да се придвижват свободно извън лагерите, търсещите убежище вече ще бъдат затворени, докато им бъде предоставен статут на бежанци и преместени в континенталната част или не бъдат отхвърлени и върнати обратно в Турция, заявиха официални представители.

Правителството обеща да премести 20 000 лица, търсещи убежище, в лагери в континенталната част до началото на 2020 г.
Ще бъдат обявени и нови критерии за действието на НПО групи, помагащи на мигранти, много от които са избягали от войната в Сирия.

Премиерът Кириакос Мицотакис обвини във вторник Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркинг на мигранти.
„Европа вижда в страните на пристигане като Гърция удобно място за паркинг на бежанци и мигранти. Това европейска солидарност ли е? Не! Повече няма да приемаме това.“