Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Трийсетина души са пострадали в резултат на големия горски пожар, бушуващ през последните дни в района на турския курортен град Мармарис, а лечението на двама от тях продължава, заяви здравният министър Фахреттин Алтун, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер, предаде БТА.

Общо 29 души са пострадали от пожара, съобщи в Туитър Коджа, без да уточнява дали пламъците или димът са навредили на хората. 12 души са били откарани в болница с линейки, а 17 са получили помощ на място. Двама все още са хоспитализирани, информира министърът.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи вчера, че един човек е бил задържан по подозрения в палеж и е признал вината си.

Трети ден продължава борбата с огъня, включително и по въздух с участието на над 60 летателни апарата. Под въздействието на силния вятър пушекът от пожара е достигнал и до самия град, а метеоролозите предупреждават, че днес следобед силата на вятъра ще бъде още по-голяма. Затворен за движение е пътят между градовете Мармарис и Датча.

Междувременно пожарникарите продължават да полагат усилия за потушаването на пламъците. Към огнеборците от окръг Мугла, в който се намира Мармарис, и близките до него окръзи са се присъединили и подкрепления от столицата Анкара. По данни на властите в борбата с пламъците участват над 3200 души, от които над хиляда горски работници, както и 730 пожарни коли и цистерни, съобщи в. „Хюриет“.

Азербайджан е изпратил в Мугла самолет амфибия с 11-членен екип, който днес ще се включи в борбата с огъня, предаде СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът на земеделието и горите Вахит Киришчи съобщи, че на евакуираните заради пожара семейства ще бъдат изплатени по три хиляди лири. 

Досега заради огъня са евакуирани над 130 къщи и над 430 души, съобщи Киришчи.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК