fbpx

Томислав Дончев: Не ни е страх да затворим държавата!

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Мисля, че държавата прави това, което трябва да се направи. Големите самолети имат повече от един пилот. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, отговаряйки на въпрос, свързан с управлението на коронакризата у нас.

„Има голяма разлика между ситуацията сега и ситуацията през пролетта. С по-тежките мерки искахме да спечелим време, да се подготвим. Когато се появиха първите случаи в България лекарите освен, че нямаше оборудване и медикаменти, те имаха на разположение само протоколите за лечение от колегите им в Китай. Знаеха за вируса само от телевизора. Сега голямата разлика е, че ако имате тежки симптоми, там ще получите добро лечение. Разковничето е поведението на хората, а не в болничната или доболничната помощ“, обясни Дончев.

Убеден е, че и най-съвършената система на държавата не може да измести личната отговорност. „Няма как до всеки човек да бъде сложен здравен инспектор или полицай, който да следи дали той си е сложил маска и спазва дистанция“, добави той.

Вицепремиерът Дончев категорично отрече, че в момента правителството го е страх да затвори държавата, въпреки призивите за това. „Това не е вярно, самите експерти спорят колко твърди и колко обхватни трябва да бъдат мерките. Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети. Ние не сме сами, епидемията е във всички европейски държави. Тоталното затваряне е най-лесната мярка, но тя има огромно влияние върху икономиката, социалния статут. Ако е необходимо, може да бъде взето по-тежко решение. Към момента няма такава необходимост. Ако е необходимо регионални, гъвкави, съобразявайки се със ситуацията“, каза Дончев.

Оставете коментар: