Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Не е достатъчно успокоението, че токът за бита ще поскъпне само с около 2%, което направи шефът на КЕВР Иван Иванов.

Той обясни, че в увеличението влизат и промените на мрежовите цени, които комисията ще одобри.

Но какво е конкретното заявление на крайните снабдители и електроразпределителните дружества не може да се види заради заличените с хиксове предложения. Не е ясно и дали други коментирани промени ще влязат в сила с новите цени.

Наредбата за регулиране цените на тока не предвижда от 1 юли тази година да отпадне нощната тарифа за цената на тока за бита, съобщи енергиен експерт пред „Телеграф“.

Той обаче обърна внимание, че вероятно цената на нощния ток ще се увеличи значително заради промяната в режима на производство и ползване на тока и скока на присъединените слънчеви и вятърни паркове.

Цената за достъп на битовите клиенти до електроразпределителната мрежа да се калкулира вече на база предоставена мощност на обекта, както е при бизнес клиентите.

Тоест във формат … лева (на киловат) на ден. Това пише в заявлението на ЕРМ „Запад“ за промяна на цените за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г.

В момента цената за достъп за битовите потребители се определя според потребеното количество електроенергия, тоест е в лева на киловатчас.

Предложението за въвеждане на цена за достъп на база предоставена мощност е препоръчано от Съвета на европейските регулатори като добра практика за тарифите в Европейската разпределителна мрежа и се предлага от трите ЕРП-та.

Въвеждането на цена достъп според предоставената мощност се изисква и от новите участници в пазара на ток: активни клиенти, енергийни общности, операторите за съхранение на енергия и зарядните станции за електромобили, обяснява Енергото на Западна България.

Всеки потребител може да поиска промяна на предоставената мощност, ако получава повече от необходимата му енергия.

Така например битовите потребители в топлофицирани панелни сгради в София са свързани към 8 квт мощност. Но ако те се отопляват с ток, могат да увеличат мощността на присъединяване и да нямат прекъсване при включване на нови консуматори на енергия.

„Топлофикация София“ е предложила значително намаление на цената на топлинната енергия от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г., като я субсидира кръстосано с приходите от цената и премията на електрическата енергия комбинирано производство, изрази недоволство КЕВР преди дни.

Сравнителният анализ обаче показа, че предложението цената на топлинната енергия да се промени от 137,93 лева/мвтч на 97,78 лева/мвтч, тоест с 29,07% надолу, съответства и на намаление на тока в подобен размер.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК