Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Утре, на 8 септември, Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица. Този празник, известен още като Рождество Богородично или Малка Богородица, е посветен на раждането на Дева Мария – майката на Иисус Христос.

На празничната трапеза обикновено се сервират традиционни ястия, като пита, намазана с мед, известна като Богородична пита, курбан чорба, месни ястия и варено жито. Ето как да приготвим празничната пита:

Необходими съставки:

  • 1300 г брашно тип 500
  • 1 кубче мая
  • 300 мл прясно мляко
  • 300 мл топла вода
  • 1 ч.ч. мед
  • 2 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в топлото мляко и меда, добавете малко брашно и оставете да втаса.
  2. Замесете тесто с останалите продукти, докато се получи меко тесто, и го оставете да втаса отново.
  3. Разделете тестото на 6 топки. Разточете две от тях и ги поставете една върху друга, като леко намажете с олио между тях.
  4. Нарежете ги на 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник направете прорез и промушете ъгълчето през него. Подредете триъгълниците в намазнена тава.
  5. Повторете същата процедура с още три топки тесто и наредете и тях в тавата.
  6. От останалото тесто разточете тънка кора и с помощта на малка чашка изрежете кръгчета. Слепете четири кръгчета едно върху друго и ги навийте, за да оформите розички. Подредете розичките в средата на питката.
  7. Намажете питката с отделения жълтък.
  8. Печете в предварително загрята фурна на 150°C, на горен и долен реотан, докато се получи златист цвят.

Тази празнична пита е не само вкусна, но и символ на почит към Пресвета Богородица на този специален ден.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US