Утре, на 8 септември, Православната църква чества Рождество на Пресвета Богородица. Този празник, известен още като Рождество Богородично или Малка Богородица, е посветен на раждането на Дева Мария – майката на Иисус Христос.
На празничната трапеза обикновено се сервират традиционни ястия, като пита, намазана с мед, известна като Богородична пита, курбан чорба, месни ястия и варено жито. Ето как да приготвим празничната пита:
Необходими съставки:
- 1300 г брашно тип 500
- 1 кубче мая
- 300 мл прясно мляко
- 300 мл топла вода
- 1 ч.ч. мед
- 2 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в топлото мляко и меда, добавете малко брашно и оставете да втаса.
- Замесете тесто с останалите продукти, докато се получи меко тесто, и го оставете да втаса отново.
- Разделете тестото на 6 топки. Разточете две от тях и ги поставете една върху друга, като леко намажете с олио между тях.
- Нарежете ги на 8 триъгълника. В средата на всеки триъгълник направете прорез и промушете ъгълчето през него. Подредете триъгълниците в намазнена тава.
- Повторете същата процедура с още три топки тесто и наредете и тях в тавата.
- От останалото тесто разточете тънка кора и с помощта на малка чашка изрежете кръгчета. Слепете четири кръгчета едно върху друго и ги навийте, за да оформите розички. Подредете розичките в средата на питката.
- Намажете питката с отделения жълтък.
- Печете в предварително загрята фурна на 150°C, на горен и долен реотан, докато се получи златист цвят.
Тази празнична пита е не само вкусна, но и символ на почит към Пресвета Богородица на този специален ден.
Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US