Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ако доскоро българите се редяха на безкрайни опашки за червено месо, сега промениха вкусовете си. Повечето хора вече предпочитат да ядат риба, но не знаят, на какви опасности са изложени. Какво трябва да знаят хората, които предпочитат бяло месо?

Коя е най-опасната риба?
Дивият пангасиус или сомът е риба, известна със своите качества, особено с витамин D, B12, селен, омега-3 мастни киселини, но също и с умереното си съдържание на мазнини, високо съдържание на качествени протеин. Името Pangasius всъщност е научно наименование на вид, който произхожда от Виетнам и се среща в сладки води. Например река Меконг е мръсна и замърсена поради близките фабрики, чиито отпадъци попадат във водите. Сега се отглежда във ферми в Камбоджа, Китай, Лаос, Тайланд и се култивира като вид азиатски сом.

Pangasius pangasius е вид, създаден от китайците чрез кръстосване на няколко вида риби, силно толерантни към токсините във водата. Той се храни и оцелява с тях. „Санитарна“ е името на рибата, която се храни с токсини, бактерии и микроорганизми, както и с останки от мъртва риба, изсушени и смлени под формата на прах в торбички.

Какви са рисковете, на които са изложени хората, които я консумират?
Лекарите препоръчват да се избягва консумацията на Panagasius, защото може да бъде много токсична. Търсенето на този вид нарасна толкова много, че започна да се инжектира с дехидратирана урина, така че рибите да имат ускорен растеж и по-сочно и месесто месо.

„Филе от пангасиус“, с това име рибата достига до нашия пазар, консумирана и ценена от румънците, защото има пухкаво месо, без кости и кожата се отстранява лесно. Освен това цената е изключително удобна. В САЩ, за да се избегне объркване сред производителите, се продава под името catfish или catfish.