Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Най-малко от 15 години сме най-големият работодател в България. Персоналът ни наближава 10 хиляди души. Това каза пред „24 часа“ Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД.

„Ресурсът на Казанлък е изчерпан отдавна от нас, имаме и много хора, които ги караме на работа от Стара Загора, Калофер и Карлово. Габровци има, и сливенци работят тук, малко хора от Смолянско. Който търси поминък, намира добър поминък в “Арсенал“. По показател средна заплата в машиностроенето сме на първо място. Не е тайна, в момента е над 2200 лева“, каза още той.

„Правим възможното да си произвеждаме кадри. Със съдействието и на местната власт открихме в Казанлък филиал на Техническия университет в София, имаме студентска стипендиантска програма с Пловдивския университет. Грижим се за дуалното обучение на машиностроители в средните училища, всичките си практики учениците провеждат при нас.

От години имаме свои работнически фамилии, в които хора поне от три поколения работят в “Арсенал“. Такова е и моето семейство.

Сега купихме в Стара Загора бившия завод “Светлина“ с идеята да изнесем там направата на детайли за нашето оръжейно и боеприпасно производство, които не се контролират от служба КОС (Контрол върху общественоопасните средства) – това са най-нормални машиностроителни детайли, не са опасни. Целта ни е да използваме в този завод като работници хора, които ще бъдат съкратени от комплекса „Марица – изток“ заради зелената сделка. Вече започнахме, монтирали сме голяма част от оборудването и продължаваме да монтираме. Амбицията ни е оборудването да бъде максимално автоматизирано, като се използват роботи манипулатори. Когато всичко е готово, там ще се работи по 24 часа в денонощие, 7 дена в седмицата, защото оборудването е много скъпо и трябва да се използва максимално“, допълни изпълнителният директор.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК