Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Първата учебна седмица за учениците идва с топло лято, но ще завърши с есенно захлаждане.

От понеделник до сряда се очаква сухо време с дневни температури в интервала 27-32 градуса. Най-топло ще бъде по поречието на Дунав, по долината на Струма и в Югоизтока. С всеки ден термометрите ще показват с градус-два надолу. Вятърът – умерен, с моментни силни пориви в Югоизточна България.

Около Черноморието в първата половина на седмицата ще се запази топло с температури в най-топлата част на денонощието между 26 и 28 градуса. Морската вода остава също в летния диапазон, но морето ще е неспокойно. Височината на вълните ще се колебае между метър и два метра, по някои южни брегове и повече. В планините облачността ще е динамична, по-често значителна следобед с възможност за незначителни превалявания. Вятърът ще е по-често силен, особено в планинските масиви на Юг-Югоизток – Родопите, Странджа и Сакар.

Първите дни на новата седмица идват и с изключително висок риск от разпалване на горски и полски пожари. Уязвими са полетата и горските територии в цяла Югоизточна България, около крайбрежието и в Централна Северна България. Вятърът допълнително ще усложнява пожароопасната обстановка. Паленето на огън на открито е опасно. Изисква се и особено внимание към земеделската техника.

Втората половина на седмицата, от четвъртък нататък, ще усетим първия полъх на есента. Над страната ще премине студен атмосферен фронт, който ще донесе превалявания в четвъртък на места в планините на Югозападна България, а в петък – в повече области на страната, но предимно в западната половина. Последният уикенд от астрономическото лято ще е прохладен, без валежи, но с температури в най-топлата част на денонощието – до към 20-25 градуса.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК