Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Проучване на американски учени констатира, че някои храни са по-опасни за мозъка и могат да предизвикат деменция, пише сайтът MedicalXpress.

Оказва се, че храните, които увеличават риска от това дегенеративно мозъчно заболяване присъстват в почти всички хладилници.

В проучването са участвали 209 души на средна възраст 78 години и деменция и 418 души на съответната възраст, пол и образователно ниво, без да имат когнитивно увреждане.

Доброволците сами попълнили въпросник, посочвайки какви храни консумират през годината и колко често (от веднъж месечно до четири пъти на ден). Те също са преминавали медицински прегледи на всеки две до три години.

Оказа се, че основата на диетата на пациенти с деменция е обработено месо, включително колбаси, пушено месо, пасти, както и храни, богати на нишесте, алкохол и сладки закуски. Хората без деменция често ядат месо в комбинация с плодове, зеленчуци и морски дарове.

Предишни проучвания показват, че яденето на по-здравословна храна, листни зелени зеленчуци, горски плодове, ядки, пълнозърнести храни и риба, може да намали риска от деменция при хората, пише сайтът zdrave.to