Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Температурите в големи части от региона надвишават значително 40 градуса. Метеорологичните служби на двете страни предупреждават, че това ще продължи.

Подобни температури не са нищо необичайно за Южна Азия, но обикновено те настъпват чак през май и юни. Тази година жегите започнаха много по-рано: през март и април. Така например Индия отбеляза най-горещия март от 1900 година насам. Причината: северозападни ветрове транспортират сух горещ въздух към северната част на Индия и западен Пакистан.

Тези жеги, започнали още през март и април, са сигнал за онова, което очаква региона през май и юни, казва Дилееп Маваланкар, директор на Индийския институт за обществено здраве. А метеорологът Сардар Сарфраз от пакистанския милионен град Карачи обясни, че в момента обичайните охлаждащи ветрове от vom Arabischen Meer просто не се появяват.

Индийският премиер Моди предупреди за опасността от пожари. „Температурите бързо се покачват, а това е необичайно за това време на годината. В подобна ситуация се покачва и броят на пожарите. През последните дни избухнаха много горски пожари, както и пожари в болници и на исторически места“, каза той по време на конференция с премиерите на отделните индийски щати.

В индийската столица например от дни гори едно огромно сметище. Отровен облак се движи над северната част на града. Потушаването е невъзможно – също поради огромната жега. На други места високите температури унищожават реколтата по нивите – през последно време вали драматично рядко. Така например в щатите Пунджаб, Харяна и Утар Прадеш реколтата от пшеница е била с между 10% и 35% по-малка, както посочва местният вестник „The Economic Times“. И водата на някои места вече не достига.

Жегите натоварват силно и електропреносната мрежа. Често се стига до спиране на тока, в някои щати токът дори бива изключван по план. Много от въглищните електроцентралите се оплакват от недостиг на въглища. А в северна Индия, в Хималаите, глбетчерите се топят с невиждана скорост. Това, което наблюдаваме в Индия, безспорно е последица, свързана с промените в климата, убедена е експертката Мариам Захариа. „Преди подобно нещо се случваше веднъж на всеки 50 години. А сега се стига до тежки жеги на всеки четири години“, казва тя пред телевизия NDTV. Ако не предприемем нищо по въпроса, ще се случва и още по-често.“

През миналата година индийският премиер обясни по време на Климатичната среща на върха в Глазгоу, че Индия може да постигне т.нар. климатична неутралност едва през 2070 година – и то само с мащабна финансова подкрепа от индустриалните страни.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК