Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В Полски Тръмбеш е разположена една от базите на едно от най-големите предприятия за производство на сурово растително масло у нас.

Как рекордното поскъпване на слънчогледа се отрази на производителите на масло и има ли според тях спекула в цената на олиото в търговската мрежа?

Годишно в това предприятие се преработват около 700 000 тона слънчогледТова нарежда фабриката сред най- големите производители на сурово масло у нас. Производството е разположено в три бази – в Кнежа, Варна и Полски Тръмбеш, а реализацията на продукцията е насочена основно към пазарите в Западна Европа, където суровото масло се рафинира и бутилира.

От началото на войната в Украйна се усеща сериозно раздвижване на търговията със слънчоглед. Засега предприятието не е засегнато, защото има достатъчно суровина на склад, но инфлацията оскъпява производството.

„Действително сме свидетели на огромно поскъпване на нашата дейност, особено на разходите ни за преработка, защото там, едно от основните ни пера е цената на електрическата енергия. Разбира се, основното перо в стойността на нашата продукция е суровината. Тя е близо може би 90% и там е най-пряка зависимостта между цената нашата продукция и цената на суровината“, каза Георги Койнов – финансов директор на предприятието.

Според Георги Койнов в момента цената на слънчогледа е на исторически високи нива. Сигнали за това са се появили още в края на 2020 година. Войната в Украйна обаче води до шокова ситуация на пазара.

„Макар и очакванията в лятото на 2020 да бяха за едни добри реколти в България, в Румъния, в Украйна, в Русия, в края на лятото стана ясно, че реколтите ще бъдат доста по-малки от очакваното, а качеството на слънчогледа ще бъде със сравнително по-ниска масленост от обичайното, което сме свикнали да наблюдаваме. Това веднага създаде един недостиг на слънчогледово олио, това веднага рефлектира в покачването на цените, още тогава. Истината е, че поскъпването на слънчогледа и на олиото започна тогава, по едни чисто фундаментални причини“, каза Койнов пред БНТ.

Шокът от поскъпването на слънчогледа вече преминава, а пазарът върви към нормализиране, подчертава експертът и допълва, че в България не може да се говори за недостиг на олио.

„Скоро ще сме свидетели на много по-балансирани цени и спокойна обстановка, включително и в търговската мрежаТези пикови цени, които видяхме през последният месец, на практика няма да бъдат усетени от крайния потребител, по простата причина, че производителите и преработвателите имат стока и на по-ниските цени, преди конфликта в Украйна и ще могат във времето да предложат една балансирана цена. Аз съм убеден, че в България ние, недостиг на олио, никога няма да видим, по простата причина, че в България има производствени мощности за 6-7, дори 8 пъти годишната консумация на държавата. В този смисъл, България винаги ще има нужните количества олио, за да ги доставя до крайния потребител“, каза Койнов.

Според Георги Койнов в търговската мрежа има голям избор на видове олио, включително и вносни. Той смята, че спекула е възможна само ако пред участниците на пазара се появят препятствия или някой производители бъдат поставени в по-изгодно положение от останалите, но такива тенденции у нас няма.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК