Много хора ядат пикантни храни, а лютите чушки са незаменими е порция супа, сарми или готвено зеле. Понякога лютивостта им ни кара да не усещаме вкуса и за да се отървем от това досадно усещане, съществуват няколко трика, които спокойно може да вземем под ръка.

Храни, които ви помагат да се отървете от пикантния вкус
В зависимост от сорта, чушките могат да бъдат изключително люти и могат да оставят усещане за изтръпване в устата ви, което ви кара да не усещате повече друг вкус.

Ако опитате пипер, не бързайте да пиете вода, защото това няма да ви помогне. Но има и други храни, които ви помагат да се отървете от това усещане и силния вкус на чушките.

Мляко
Ако сте яли люта чушка, изпийте няколко студени глътки мляко веднага. Помага за успокояване на усещането за парене и е много по-полезно от водата. Млякото също помага при киселини.

Кисело мляко
Независимо дали говорим за класическо кисело мляко, кефир, цедено кисело мляко пиенето на айран или бито мляко, тази ферментирала храна, пълна с пробиотици, ви помага незабавно да се отървете от усещането за изтръпване в устата. Ако сте почитател на пикантната храна, уверете се, че има около вас чаша кисело мляко, която да изпиете за успокоение на вкусовите рецептори.

Банани
Широко разпространената практика в африканските страни включва консумирането на зелени банани, докато ядете пикантните храни. Ако ядете твърде бързо и много пикантно, опитайте няколко хапки от по-малко узрял банан и усещането за парене на езика ви ще изчезне.

Богати на нишесте храни
Картофите, хлябът, оризът, макароните и други храни, съдържащи нишесте. Последното помагат да се облекчи усещането за парене като ужилване. Поради тази причина много пикантни храни се комбинират с ориз. Нишестето в тези храни създава бариера пред устната кухина и жилещото усещане изчезва.

Захар или мед
На пикантния вкус може да се противодейства със сладост. Чаена лъжичка захар или чаена лъжичка мед може да създаде чудеса, ако езикът и устните ви са изтръпнали от лютите чушки. Дръжте захарта на езика си за минута, докато се разтопи, така че да влезе в сила, а пикантното усещане да изчезне веднага. В случай, че вземете мед, той може да се приложи и върху устните. Така ще се отървете от усещането за изтръпване след пикантното хранене.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US