Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„В случая заключението на съдебномедицинската експертиза установява наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат за временно разстройство на здравето, но не опасно за живота. Затова колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за обществеността и ние го разбираме, но законодателят го квалифицира като лека телесна повреда, ако и да не е лека в житейския смисъл. В този случай, за да има средна телесна повреда, следваше да е налице поне временно разстройство на здравето, но опасно за живота, а ние това не го установихме“.

Това коментира на брифинг пред медиите съдия Таня Гьонева от Окръжния съд в Стара Загора, отсъдила мярката за неотклонение на Георги Георгиев, който е привлечен за обвиняем за обезобразяването на 18-годишната си приятелка с макетно ножче. Гьонева обобщи, че доказателството по делото не са подплатили исканията за средна телесна повреда.

„Аз съм убеден, че съдебният състав, който е тричленен и единодушно е подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния съдебен акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратура“, каза председателят на съда Красимир Георгиев.

„В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност на обвиняемия в съответната деятелност, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен“, каза съдия Гьонева.

Тя обясни, че той е привлечен за средна телесна повреда и че в този случай са много важни медицинските експертизи.

„Съдейки по тези установени наранявания от заключението на съдебния медик, чиято компетентност аз разбира се не оспорвам, ние трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от нараняванията, които законът е въвел в разпоредбата на чл. 129, за да се убедим не само че това лице е нападнало пострадалата, но и че това престъпление действително е средна телесна повреда“, каза съдийката. Става въпрос за чл. 129 от Наказателния кодекс.

„Разбира се, че се притесних. Целият състав се притесни“, отговори тя на въпрос дали се е притеснила, когато е видяла снимките на момичето.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.