Не бъдете безразлични! Споделете новината:

31 години, след като Сърбия премина изцяло към професионална армия, сега отново в страната се обсъжда възстановяването за задължителната военна служба. В началото на месеца Генералният щаб на сръбската армия изпрати такова предложение до сръбския президент и върховен главнокомандващ Александър Вучич. Засега предложението предвижда срокът на задължителното отбиване на военната служба да бъде до четири месеца.

Инициативата е подета след подробен анализ на ситуацията с общата сигурност и предизвикателствата, с които се сблъсква Сърбия, а целта е повишаването на отбранителните способности на сръбската армия чрез подмладяване и развитие на попълненията в армията и обучение на активния и резервния състав.

Сръбският президент коментира, че първо иска да чуе мнението на военния си кабинет, а освен това трябва да се прецени каква ще бъде продължителността на задължителната военна служба.

Министърът на отбраната Милош Вучевич каза, че всичко е на ниво предложение и нищо не може да стане за една нощ, а последната дума ще има парламентът. Той подчерта, че с тази инициатива Сърбия не се готви за война, а се готви да запази мира.

Няма официални данни колко активни войници има сръбската армия, отбелязва Радио Свободна Европа. По неофициални сведения броят им варира между 22 и 25 хиляди, предаде БТА.

В три страни на Балканите военната служба е задължителна. Ето кои са те:

ГЪРЦИЯ
Гърция е една от малкото страни в ЕС, която има задължителна военна служба. Тя обяснява това с хроничното напрежение с Турция и необходимостта да поддържа сдържащи способности. Въпреки че Гърция e на 12-о място след страните от ЕС по население, гръцките въоръжени сили са третите по числеността си в съюза след тези на Франция и на Германия и наброяват над 143 хил. военнослужещи. През последните години страната отделя между 3,5 и 4 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, а дори и в най-тежките години на финансовата криза този дял не е спадал под 2 процента.

Всички гръцки граждани на възраст от 19 до 45 години са задължени да отбият военна служба, която в повечето случаи е едногодишна. Поради религиозни, философски и други подобни убеждения, които са в противоречие с военната служба, се дава възможност за алтернативна служба с удължен срок, а след определена възраст – и за откупуване на срока ѝ.

От септември 2024 г. Министерството на отбраната в Гърция планира да направи времето, прекарано в гръцката казарма по-пълноценно, като започне да предлага обучения за знания и умения в различни професионални направления, като например за водни спасители, готвачи, оператори на машини и други технически професии, оказване на първа помощ, гражданска защита, дигитална компетентност и др. Планът е, след приключване на военна служба, гръцките граждани, да взимат сертификат, необходим за кариерното им развитие.

КИПЪР
В Република Кипър военната служба беше намалена през 2016 г. от 24 на 14 месеца. Задължени да отбият службата си в Националната гвардия са всички мъже на възраст до 50 години. Предвидена е възможност за алтернативна служба за онези, които по религиозни или други убеждения отказват да изпълняват военна служба.

Остров Кипър е разделен от 1974 г., когато турски въоръжени части нахлуват на териториите му в отговор на преврат, извършен от гръцки националисти. Над 36 процента от територията на Кипър и 70 процента от финансовите ѝ ресурси минават във владение на турската армия. През 1983 г. е провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР), призната само от Анкара. До ден днешен там има турски войски въпреки резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Според доклад на Кипърския център за стратегически изследвания (CCSS) военната ситуация в международно признатата Република Кипър (РК) през 2023 г. „по отношение на турските окупационни сили е по-неблагоприятна за Националната гвардия на Кипър“. Съставът на Гвардията на РК е около 9500 души, като силите от запаса ѝ достигат 48 000 души, а пълният военен потенциал на държавата, включително армията ѝ, възлиза на 58 450 души. В същото време турските окупационни сили в СКТР според доклада са 34 000, като служещите кипърски турци са 3000, а запасът достига 26 000. Така общият военен потенциал на СКТР възлиза на 63 000 души.

Заключението е, че на всеки един член на гвардейска част на кипърските гърци се падат по 3,6 турски войници, а ако се вземе предвид пълният военен потенциал в страната – на всеки един войник в Република Кипър се падат по 1,08 войници в окупираните територии на СКТР.

На острова има и две военни бази на Обединеното кралство. Британският военен състав там възлиза на 2260 души, като те разполагат с десет изтребителя Tornado GR4 и шест Typhoon FGR4.

ТУРЦИЯ
Съгласно промени, въведени през 2019 г. в Закона за военната служба от 1927 г., в Турция се прилагат различни периоди на военна служба в зависимост от упражняваната професия и степента на образование, като съществуват варианти от 3, 6, 9 или 12 месеца военна служба.

С новия закон се въвежда възможност и за нейното откупуване. Таксата е в размер на 182 609 турски турски лири (около 5550 евро). Съответно, за лицата, които нямат възможност или не искат да заплатят съответната такса, задължителната военна служба варира в горепосочените времеви рамки. Лицата, които заплатят необходимата такса, се считат за изпълнили военния си дълг, след като преминат през едномесечно основно военно обучение.

Турските граждани, мъже до и на 38-годишна възраст, които са пребивавали в чужди страни, упражнявайки някаква професия в продължение най-малко на три години, заплащат такса за военната си служба в чуждестранна валута, изчислена към курса на съответната валута за деня на плащането. По този начин за тях отпада необходимостта от едномесечно основно военно обучение.

Децата на военни, загубили живота си „в рамките на борбата срещу тероризма“ при изпълнение на военния си дълг, биват освобождавани от военна служба, освен ако изрично не заявят желание за нейното изпълнение.

Турската армия се нарежда на осмо място сред най-силните армии в света според класация на базираното в САЩ издание Глоубъл файърпауър (Global Firepower). Активният ѝ състав наброява 425 хиляди души, а резервистите са 200 хиляди.