Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Човекът, когото изпращаме днес – акад. Благовест Сендов, е брат на Кирил и Методий. Акад. Сендов беше воин с щит и меч, но и учен с бял лист, каза акад. Антон Дончев на поклонението днес пред акад. Благовест Сендов в сградата на Народното събрание на площад „Княз Александър Първи“.

Най-голямото постижение на акад. Сендов беше, че печелеше приятели с толерантност, със своето разбиране и с любовта си към хората, сподели акад. Антон Дончев.

Акад. Благовест Сендов е световноизвестен български математик и изтъкнат държавник – бил е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, главен научен секретар на Българската академия на науките, председател на БАН, председател на Народното събрание, посланик на България в Япония и във Филипините.

На поклонението, за да почетат паметта на акад. Сендов, присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на „БСП за България“ Корнелия Нинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Боил Банов, бившите председатели на Народното събрание – проф. Огнян Герджиков и Борислав Великов, народни представители, дипломати, учени, университетски преподаватели и много граждани. Съболезнования към семейството на акад. Благовест Сендов отправиха председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе и акад. Антон Дончев. Бяха прочетени и съболезнователни адреси от президента Румен Радев и от премиера Бойко Борисов.

„Личност с изключително ярко присъствие, акад. Сендов остави забележителна диря в обществения живот на България – като държавник и дипломат“, се казва в съболезнователния адрес, изпратен от президента Румен Радев и прочетен на поклонението. „Математик със световно признание, той свърза професионалния и личния си път с развитието на академичния и научен живот на България, като председател на Българската академия на науките и ректор на Софийския университет. Многобройни са инициативите му, свързани с подкрепата на младите български таланти в математиката и информатиката“, посочва държавният глава. Част от президентската институция е трайният ангажимент на акад. Сендов с наградата „Джон Атанасов“, се отбелязва в съболезнователния адрес от президента до семейството на акад. Сендов.

В съболезнованието от премиера Бойко Борисов, също прочетено на поклонението, се казва, че „се сбогуваме с един изключителен българин, дал много на страната си – общественик, академична личност, математик със световно признание и дипломат“. Министър-председателят отбелязва, че акад. Сендов е допринесъл много за развитието на математическата наука у нас, за внедряването на нови технологии в образованието, много силна е била и подкрепата му за младите учени, избрали да се развиват в точните науки. Акад. Сендов остава достоен пример за човек, българин и новатор на своето време, посочва в съболезнователния си адрес премиерът до семейството на българския математик.

„Акад. Благовест Сендов беше много специален приятел на Япония, той служи като посланик на България в Япония от 2004 до 2009 г. и със своя уникален чар и задълбочени познания, имаше огромен принос за задълбочаването на приятелството между Япония и България“, каза в съболезнователното си слово на български език посланик Масато Ватанабе. Той поднесе съболезнованията и на предишни посланици на Япония в България към семейството на акад. Сендов.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК