Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Столична община няма да променя данъка върху недвижими имоти, както и таксата на битовите отпадъци. Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка с направените предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет (СОС).

Най-важните задачи, които стоят пред Фандъкова са подобряване качеството на атмосферния въздух и работата в кварталите. Поради тази причина кметицата предлага промени в наредбата за данъците и таксите на Столична община.

Столична община увеличава данъка за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3%. Градоначалникът очаква с увеличаването на данъка за възмездно придобиване на имущество около 20 млн лв. допълнителни приходи в бюджета, с които да се гарантира ремонта на кварталните улици и тротоари. Тя посочи, че половината от събраните средства ще бъдат предоставени на районните кметове.

Фандъкова призова гражданите на София да подкрепят мерките на общината, за да може да се работи за подобряване на въздуха.

За подобряване качеството на въздуха кметът на столицата внася предложение за увеличаване данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и на тези с най-висока мощност. Най-замърсяващите коли да заплащат повече пари и за това градоначалникът предлага за колите със стандарт 0, 1, 2, 3 и 4 горната граница да бъде определена със закон.

Данъкът за колите с еко стандарти 5 и 6 се запазва, като той в момента е най-ниският. За колите с най-малка мощност увеличението ще бъде от 3 до 10 лева с по-ниските еко стандарти. За автомобилите с до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лева. До 40 лева увеличение ще бъде за еко стандартите – 0, 1 и 2, а със стандарт 3 – 4 увеличението ще бъде със 17 лева.

Фандъкова очаква с увеличението на данъка на автомобилите приходите да достигнат до 18 млн. лв. през 2020 г. Те ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини и озеленяване.

Градоначалникът обаче не очаква много хора да оставят автомобилите си, а на това Столична община смята да отговори с мерки като подобряване на градския транспорт, подобряване на разписанието и завеждащ транспорт. „Трябва да разберем, че трябва да се вземат мерки, ако искаме да намалим трафика. Когато колите се увеличават, това означава по-мръсен въздух“, подчерта кметицата. По думите й, който замърсява, трябва да плаща повече.

Данъкът за автомобилите от 2019 г. се формира по нова формула

Припомняме, че веднага след местните избори и по време на обсъждането на Бюджет 2020 финансовият министър Владислав Горанов призова кметовете да повишат местните данъци и такси, с акцент върху имотните данъци. Аргумент за това е изключително малката сума, влизаща в бюджета на общините от данъци върху името, а непрекъснато увеличаващите се средства, които самите местни власти искат от бюджета основно за инфраструктура.

Местната власт в Пловдив вече обяви увеличение на данъците.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US