Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Бивш манастирски хан в центъра на Велико Търново се срути. Сградата се намира на улица „Никола Пиколо“, която води към крепостта Царевец и църквата „Св. 40 мъченици“.

Инцидентът е станал на 9 март, точно когато църквата почете Свети 40 мъченици Севастийски, съобщава онлайн изданието на местния вестник „Борба“.

Сградата, която се намира точно срещу къщата на Кокона Анастасия, отдавна е в руини – с изтърбушени стени, паднал наполовина покриви и стаите, превърнати в сметища. Всичко това възмущаваше не само жителите, но и гостите на Велико Търново, които всеки ден минават покрай сградата, за да стигнат до най-известните забележителности на града.

Ден след срутването на елементите от сградата продължава да падат и се налага намеса на техниката, която да отстрани тухлите и мазилката от улицата.

Ханът е поредният имот на Преображенския манастир, оставен на произвола на времето, след като през 2016 г. се срина и метохът на ул. „Опълченска“.

Прочутият хан на абаджийския еснаф е вдигнат през 1853 г., откогато датира и така нареченият крепостен акт.

Прочутият хан на абаджийския еснаф е вдигнат през 1853 г., откогато датира и така нареченият крепостен акт. Сдружението е развило мощна шивашка дейност в болярския град и е било най-голямото и богатото.

ТПК „Сградострой“ също притежава документ за собственост, като техният нотариален акт е от 1953 г. Известно време сградата е била общежитие на БКС – Велико Търново.