fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Нено Димов го грози затвор от 2 до 8 години! Бившият вече министър остава в килията за 72 часа, обявиха от Спецпрокуратурата. Оттам посочиха, че Димов умишлено не е положил грижи за язовир „Студена“. Обвинението посочи мотивите, с които повдига обвинения на бившия вече министър на екологията. От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние и министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено престъплението, подчерта наблюдаващият прокурор.

Наблюдаващият прокурор обяви още, че ще поиска бившият вече министър да получи постоянна мярка за неотклонение.

Това не е краят, това е началото! Искаме да стигнем до всички виновни, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И обяви, че се извършват проверки във всички ВиК на страната.

„Към момента привлечен е Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, е продължава да подава вода към Стомана Индъстри“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„Действията по разследването касаят досъдебно производство е свързано с безстопанственост. Язовир Студена е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в Студена се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена“, каза в началото на брифинга говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

„Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван“, добави тя.

„Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник“, добави Милева.

„В хода на разследването, освен Студена – предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество „Юлен“, добави той.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.