Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Млад мъж бе спасен от тежка инфекция на мозъка чрез изключително сложна хирургична манипулация в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Интервенцията бе извършена от изпълнителния директор на университетската болница и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

На пациента бе изпълнено модерно миниинвазивно ендоскопско ендоназално възстановяване през носа със сложна техника. Преди това проблемът на 36-годишния мъж е идентифициран с високоспециализирани изследвания – компютърна томография с висока разделителна способност, магнитно-резонансна томография и интраоперативна диагностика с приложение на флуоресцеин интратекално за детайлна диагностика на дефекта, стандарт за диагностика в европейските страни и по света. В хода на предоперативната диагностика са установени костни и дурални дефекти с различна локализация.

Случаят започва преди година, когато пациентът е намерен от близките в неясно съзнание. При прегледите е установена тежка инфекция на мозъчните обвивки от бактериален произход. След излекуване в Клиниката по Инфекциозни болести на УМБАЛ „ Свети Георги“ ЕАД Пловдив, пациентът е насочен за допълнителна диагностика в Клиника по УНГ болести. Мъжът е диагностициран от д-р Александрина Топалова-Шишманова, дм, която открива риноликворея- състояние на изтичане на гръбначно- мозъчна течност през носа.

Причината е тежка черепно-мозъчна травма, получена преди 8 години и довела до дълъг престой в интензивно отделение и с ранна постравматична риноликворея, която е терапевтирана консервативно. Преди около 1 година, когато започва изтичане на водниста течност от лявата страна на носната кухина, посещава УНГ специалист. Лекуван е с медикаменти, но без никакъв ефект. За съжаление, състоянието е останало недиагностицирано до момента на настъпилото усложнение, коментираха от УНГ клиника.

Благодарение на екипа на проф. Джамбазов и осъществената изключително прецизна хирургична интервенция през носа със сложна ендоскопска техника, пациентът вече се възстановява успешно.

Младият мъж вече е значително по-добре, а рискът от усложнения, свързвани с инфекция на мозъка от риногенен произход е елиминиран.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.