Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Благодарение на медиците в УМБАЛ “Свети Георги” двете бъдещи майки с тежка акушерска патология – руптура на матката, са вън от опасност

Две бременни жени бяха спасени в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Благодарение на бързата реакция на медицинските екипи, две бъдещи майки с тежка акушерска патология – руптура на матката, са вън от опасност.

Руптурата е разкъсване на тъканите на матката. Това усложнение може да бъде животозастрашаващо както за майката, така и за бебето. По статистически данни се развива по време на раждане в едно на всеки 10 000 раждания. Едната от пациентките постъпва в клиниката в критично състояние в осмия месец. Тя е поета от дежурния екип, воден от д-р Веселин Коларов, а извършената спешна операция спасява живота ѝ. При другата пациентка от Смолян, която постъпва в седмия месец, руптурата на матката е била предшествана от преждевременно отлепяне на плацентата и това е наложило незабавното родоразрешение от дежурния екип, ръководен от д-р Илиян Траянов заедно с медицинския екип от КАИЛ.

Към момента и двете пациентки се възстановяват успешно и са в добро общо състояние, под активното наблюдение и грижите на медицинския екип от родилното отделение на АГ клиниката. Лекарите разказват, че и двете жени са с предходни раждания с цезарово сечение, което според тях е основен рисков фактор за възникването на руптурата на матката. ”Тази рядка акушерска патология през последните години все по-често се среща в клиничната практика. Разбира се, че не трябва да подценяваме връзката с начина на родоразрешение. Тоест, колкото е по-висок процентът на раждането със секцио, толкова по-често ще се срещаме с този проблем. Руптурата на матката е свързана с висока заболеваемост и смъртност както за майката, така и за плода и новороденото. Радваме се, че нашият екип реагира своевременно и запази живота на двете жени”, коментира началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. д-р Екатерина Учикова.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК