Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Недоносено бебе беше спасено в Пловдив благодарение на линейка, купена с парите от събрани капачки. Новината съобщиха във фейсбук страницата си активистите от „Капачки за Бъдеще“.

Мъничето се родило в Кърджали в ранните часове в събота. Лекарите установили, че то е с респираторен дистрес синдром – тежко животозастрашаващо състояние, при което смъртността достига до 58 процента.

Лекарите успели да стабилизират бебето, но то имало нужда от специализирана спешна помощ в неонатология в университетска болница. От Кърджали веднага се свързали с колегите си в Пловдив и почти веднага след това от там тръгнала детската линейка на #КапачкиЗаБъдеще с неонатолог и парамедик на борда.

Час и нещо по-късно линейката вече била в Кърджали, взела новороденото и тръгнала обратно към Пловдив. През цялото време била поддържана връзка с екипа на реанимационния автомобил, като от там пратили и съобщение: „В момента всичката налична апаратура в линейката е включена и работи за живота на бебенцето!“.

Транспортирането било извършено благополучно, бебето стигнало до Неонатологията в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и получава специализирани грижи от чудесните лекари там, твърдят активистите от „Капачки за Бъдеще“ след поредната успешна мисия.

Те поздравяват и благодарят на всички участници в спасителната акция и стискат палци на бебенцето.