Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Днешното земетресение отне живота на един човек и рани 69 други, срутили са се 29 сгради

Спасителни екипи успяха да извадят живи баща и дъщеря изпод развалините на срутена след днешното земетресение сграда в източния турски окръг Малатия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на кадри на телевизия Си Ен Ен-Тюрк, предаде БТА.

Днешното земетресение с магнитуд между 5,2 и 5,6, според различните източници, отне живота на един човек и рани 69 други. Срутили са се 29 сгради, а спасителните екипи продължават да издирват няколко души, за които се смята, че са затрупани, съобщиха турските власти.
Трусът с епицентър в град Йешилюрт, окръг Малатия, е бил на дълбочина 6,15 километра. Той разтърси района три седмици след опустошителните земетресения с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш на 6 февруари, които отнеха живота на над 50 000 души в Турция и съседна Сирия.

Ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) Юнус Сезер заяви на пресконференция, че издирвателно-спасителни екипи работят в района на пет срутени сгради.

„През последните три седмици имаше четири нови земетресения в района, както и 45 вторични труса с магнитуд между 5 и 6“, заяви генералният директор на АФАД за земетресенията и намаляване на риска Орхан Татар.

„Това е много необичайна дейност“, подчерта той.

Броят на жертвите на разрушителните земетресения преди три седмици е достигнал 44 374 души в Турция.

Над 160 000 сгради с 520 000 апартамента са се сринали или са били тежко повредени по време на земетресенията на 6 февруари – най-тежкото бедствие в съвременната история на Турция.

Очаква се земетресенията да имат дълбок психологически ефект, особено уязвими към който са децата, отбелязва Ройтерс.

След последните трусове АФАД издаде ново предупреждение в Туитър, в което призова хората да не влизат и да не стоят в близост до повредени сгради в зоната на труса.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.