Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Увеличението на пенсиите с 5% не е достатъчно, а изплащането на 50 лева заради кризата като помощ трябва да продължи, казва той.

От Инспекцията по труда докладват за увеличение на работата без трудови договори, на заплати, които се различават от действителните, които се взимат, има и много сигнали за нарушения при безопасността на работа. Върна се явлението по ведомост получаваш 1000 лева, в плик под масата получаваш още 1000 лева. Това заяви пред БНТ Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика.

По думите му изплащането на 50 лева заради кризата като помощ трябва да продължи.

„Увеличението на пенсиите от 1 юли с 5% не е достатъчно. То ще обхване всички пенсионери, ще се увеличи и прагът за получаване на енергийни помощи. С политически решения се наруши балансът в системата. Много граждани са с голям трудов стаж 43 години и ниска пенсия или равна на тази с по-нисък стаж. Когато има вмешателство се получават разминавания. И осигурителният стаж, и осигурителният доход, върху който са правени осигурителни вноски, влияят върху размера на пенсията“, добави социалният министър.

Той коментира и предложението за преизчисляване на пенсиите с нов осигурителен доход от 2018 година.

„Необходими са милиард и половина – 2 милиарда, тези пари в момента ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване, трябва да дойдат от актуализация на бюджета или от преразпределение на други разходи, но това може да се случи при редовно правителство и работещ парламент“, каза още Гълъб Донев.

Той поясни, че на дневна база безработицата е 5,23 процента, което е добър признак.

„Осигуряват се работни места, за които няма подходящи кандидати. Има дисбаланс – интересът между търсене и предлагане не може да се срещне“, каза още Гълъб Донев.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК