Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Партията получи 25,7 % от гласовете.

Парламентарните избори във Федерална република Германия бяха спечелени с малка преднина от Социалдемократическата партия на Германия (СДП). Тя получи 25,7% от гласовете, сочат официалните предварителни резултати, публикувани на уебсайта на председателя на Федералната избирателна комисия.

Най-големият съперник на СДП – Християндемократическият съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), спечели подкрепата на 24,1% от избирателите. Съюз 90/Зелените получи 14,8% от гласовете, Свободната демократична партия (FDP) – 11,5%, а популистката „Алтернатива за Германия“ – 10,3%.

„Лявата“ партия беше подкрепена от 4,9% от избирателите, като по този начин не преодоля прага от 5 на сто за влизане в Бундестага. Тази политическа сила обаче ще може да формира фракция в парламента, тъй като трима от нейните представители бяха избрани пряко в Берлин и Лайпциг.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК