Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Средните цени за двустаен апартамент в София са между 1600 евро и 1800 евро за кв. м., а за тристаен са около 1500-1700 евро/кв. м. Това пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, цитиран от „Труд“.

Цените на апартаментите варират в широки граници в зависимост от това в кой район се намират и в какво състояние са. Например в центъра на столицата и районите от широкия център цените стартират от 1800 евро/кв. м., а средната цена за района на идеалния център е около 2500 евро/кв. м.

Конкретната цена се определя в зависимост от точното местонахождение на имота и неговите характеристики.

Най-предпочитани от купувачите са южните райони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са предимства като удобен достъп до метро и градски транспорт, възможност за паркиране, близост до търговски вериги, наличието на детска градина и училище.

Търсенето е ориентирано към по-големи апартаменти, в които новият собственик да живее със семейството си. Най-много сделки има с двустайни и тристайни жилища, като купувачите имат предпочитания към завършени и обзаведени апартаменти. Но купувачите са доста разумни и не бързат да купуват жилище на всяка цена.

Най-активно е предлагането на жилища в столичните райони Малинова долина, Хладилника, Люлин и Овча купел, поради засиленото строителство на нови сгради. Цените на предлаганите имоти ново строителство са в много широк диапазон в зависимост от фазата на завършеност на имота, местоположението му и наличието на паркомясто или гараж.

Има повишен интерес от страна на купувачите към къщи около София. Нарастват и запитванията от страна на купувачи за парцели в регулация за еднофамилни къщи, в близост до столицата.

Но намирането на подобни имоти продължава да бъде трудно поради засиленото търсене през последните години и ограниченото предлагане. Всичко това води до покачване на цените на къщите и парцелите.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.