Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши единодушно с 9 гласа „за“ да уважи молбата на Сотир Цацаров да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че в днешния брой на Държавен вестник е обнародван указът на президента Румен Радев, с който Цацаров е освободен предсрочно като главен прокурор.

Решението на колегията позволява на Цацаров да се върне като редови прокурор във Върховната касационна прокуратура, след като изтече мандатът му начело на антикорупционната комисия.

На 11 декември парламентът реши със 165 гласа „за“ Сотир Цацаров да оглави антикорупционната комисия. Веднага след избора и с гласовете на всички парламентарно представени партии той подаде оставката си пред съдебния съвет.

Ден по-късно – на 12 декември, единодушно и без дебат и обсъждане пленумът на Висшия съдебен съвет също прие оставката на главния прокурор Сотир Цацаров с 20 гласа „за“. Официално мандатът му в прокуратурата изтича на 10 януари 2020 г., но той освобождава поста месец по-рано.

Утре предстои новоизбраният за главен прокурор Иван Гешев да встъпи в длъжност, а в следващите дни Цацаров да оглави антикорупционната комисия.

Мястото начело на антикорупционната комисия остана свободно след оставката на дотогавашния председател Пламен Георгиев, който си тръгна на 31 юли заради поредица от скандали около незаконната тераса на апартамента му и постройките върху нея и беше назначен за консул във Валенсия. Процедурата по избор на негов наследник трябваше да започне не по-късно от края на септември, но беше отложена от управляващите за след местните избори и реално тръгна в началото на ноември.

Цацаров ще довърши мандата на Пламен Георгиев и се очаква да е начало на комисията в следващите 4 години, а не в пълния 6-годишен срок за заемане на длъжността.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК