Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Учи в Югозападния университет в Благоевград и пее в ансамбъл “Пирин”

“Момичето с ангелския глас, най-яркият глас, феноменално, брилянтно, взривяващо изпълнение”. Това са само част от похвалите, които получи Соня Михайлова за изпълнението си в кастингите на тъмно в “Гласът на България”.

24-годишната певица се представя впечатляващо в първия епизод на предаването с “Излел е Дельо хайдутин” – песен, емблематична за Валя Балканска. Обръщат се и четиримата треньори. Публиката буквално настръхна, остана без дъх, аплодира я на крака и с много сълзи от щастие. Соня имаше възможността да избира между Любо Киров, Иван Лечев, Дара и Галена.

“Предварително си бях решила, ако трябва да избирам, да е Галена. После смятах да съм в отбора на този, който пръв се обърне. Бях пред дилема, но се оказа, че Галена първа се обърна и така я посочих”, разказва Соня.

Избрала да се яви с песента на Валя Балканска, понеже искала да развълнува публиката, а и тайничко се надявала да ѝ донесе 4 обърнати стола. Не крие, че имала и притеснения, защото да пееш нещо, изпълнено преди това от великата певица, се иска много смелост.

Не очаквала да предизвика такъв фурор
Дори след това, като направила равносметка на изпълнението си, открила няколко малки грешки, но ги отдава на това, че е пиринска певица, която изпълнява родопска песен.

Соня е от симитлийското село Брежани, в подножието на Пирин, и пее от 4-годишна. Родителите ѝ са разказвали как, едва проговорила, щом чуе по телевизията да се пее, застава отпред и приглася на изпълнителите.

Израснала е в голямо семейство с още три сестри и двама братя
Тя е най-голямата. Родителите ѝ години наред са били на гурбет в чужбина и тя трябвало да се грижи за по-малките. Разбира се, с помощта на баби и дядовци. “Имахме трудно, но и много хубаво детство с баба и дядо на село. Там се научихме да доим крави, овце, кози. Беше ни много интересно и забавно”, спомня си Соня.

Знае, че бабите ѝ са били добри певици, и предполага, че от тях е наследила прекрасния си глас. Единият ѝ дядо пък е гайдар. И до днес не само свири, но и дори изработва гайди. Не му остава много време, защото отглежда животни, но не пропуска празник да не вземе гайдата в ръце.

Таланта ѝ на певица открил учителят по музика в основното училище. Тогава започнала и да излиза на сцената – първо на училищни тържества, след това и пред по-голяма публика на събори, конкурси. Има десетки награди от участия, изпълнява само народни песни. Завършила е музикалната паралелка в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, където вече се оформила като истински изпълнител.

Налагало ѝ се е да започне да пее по механи още на 14 г., за да подпомага семейния бюджет
Защото, както казва, да отгледаш шест деца хич не е лесна работа. Често баща ѝ ходел с нея и я чакал да приключи късно вечерта, за да я прибере вкъщи. Заедно с трите си сестри, които също пеят добре, имат и групови участия в различни събори и конкурси.

Пяла е много до момента, в който се омъжила и ражда дъщеря си Анастасия, която сега е на 4 г. След това се посветила на нейното отглеждане и прекратила с музиката.

“Пея основно народни песни. Е, в заведенията ми се е налагало и чалга. Пробвала съм с българска естрада, поп, сръбско. Когато изпълнявам народна музика, имам усещането, че се свързвам с прадедите ни. Влюбена съм и в народните носии. Те носят духа на България с такава красота и изобилие от багри”, споделя Соня.

Съпругът ѝ Стоян работи в Нидерландия и я карал да замине при него, но тя била категорично против. “Не искам в чужбина. Тук съм си добре. България ми харесва и никога няма да я напусна”, категорична е певицата

Като дете искала да стане хирург, но с годините установила, че призванието ѝ е музиката.

22-годишната ѝ сестра Виктория тази година завършва Националния военен университет във Велико Търново и ще се влее в редиците на Българската армия. “Още като дете тя гледаше снимки на татко от войнишките му години и казваше, че иска и тя да е войник. Артистична натура е и завърши средно образование в паралелка по изобразително изкуство, но армията е мечтата ѝ”, разказва певицата. Другата ѝ сестра Любима е в 11-и клас и като нея учи музика. Ориентирала се е към компютърните технологии, които се използват в музиката. Осмокласничката Ванеса пък иска да стане зъболекарка.

21-годишният ѝ брат Альоша вече работи, а 11-годишният Христо се опитва да върви по нейните стъпки и пее добре.

Дъщерята на Соня, макар и само на 4 г., вече демонстрира таланта, наследен от майка ѝ.

Детето пее заедно с нея и явно има музикален слух. Соня си правела експерименти докато пеели заедно, изведнъж сменяла тоналността и установила, че и Анастасия веднага превключва. Не пропускат празник, на който да не се облекат в народни носии. Заедно с майка си и трите си лели малката също е нагиздена с носия и това ѝ харесва.

Сега Соня е второкурсничка в Югозападния университет “Неофит Рилски” по специалността “Изпълнителско изкуство”, смята да запише и втора специалност “Педагогика”. Първата година изкарала много лесно, защото имала солидна основа от музикалната паралелка в средното образование.

От няколко месеца е на работа и в ансамбъл “Пирин”. Това е била и една от големите ѝ мечти – да пее в емблематичния ансамбъл, където я приели след конкурс. “Когато застанеш до колегите на сцената, се пренасяш в друго измерение. Ансамбълът е най-добрият в България, от световна класа е. Чувствам се прекрасно там и работя с удоволствие. Активно репетираме новата постановка, която ще бъде представена в края на октомври в НДК”, казва Соня.

Изпълнява песни от всички фолклорни области. Не може да каже, че има любима област или пък че някои са по-лесни за изпълнение. Любими са ѝ и всички стари народни песни, но признава, че родопската

“Излел е Делю хайдутин”, която пее още от училище, доста я затруднила

Талантливата изпълнителка ръководи и състав за народно пеене към читалището в с. Брежани. Започнала с 4-5 деца на възраст от 14 до 18 г. , но групата бързо нараснала тройно. Тази година вече имат и две първи награди – от фестивала “Пирин пее” и този в с. Баня. Сега има желаещи да се запишат и от съседните села и Симитли. Работи доброволно, без заплащане, защото друга нейна голяма мечта е да предава наученото на следващото поколение.

Певицата е пробвала участие в “Гласът на България” няколко пъти преди тази година, но не успявала да стигне до първия кръг. Допуска, че вероятно тогава гласът ѝ е бил недоразвит. Сега трите ѝ сестри, без да ѝ кажат, изпратили видеа до предаването. Когато ѝ се обадили от телевизията, тя останала изненадана.

Надява се да стигне до финала, дори и да не го спечели. Вече е станала много популярна и навсякъде я разпознават. По улиците я срещат хора, спират я и искат да се снимат с нея. “Понякога слагам качулката на якето, да не ме разпознаят, защото на всяка крачка ме спират”, признава талантливата певица.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК