fbpx

Служители на АДФИ проверяват Бюрото по защита към главния прокурор

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са влезли в Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор, съобщи БНТ. Според нейни източници се проверяват документи за разходи по дейността на бюрото.

Бюрото e под ръководството на главния прокурор от 2014 г. Структурата, която основно трябва да се грижи за защитата на свидетели, обаче придоби по-голяма известност напоследък, след като през март конституционните съдии бяха сезирани от президента Румен Радев, според когото текстовете в Закона за съдебната власт, с които тя получи полицейски правомощия, са противоконституционни. Това се случи по-малко от година, след като служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на държавния глава Пламен Узунов.

„Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица. Главният прокурор не може едновременно да ръководи бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия“, посочи в искането до Конституционния съд Радев.

Становищата на Министерския съвет, някогашния главен прокурор проф. Васил Мръчков, организацията Български адвокати за правата на човека, министъра на правосъдието Янаки Стоилов, Съюза на юристите, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) изразиха становища, с които подкрепят искането на президента и смятат, че атакуваните текстове противоречат на Конституцията. Единствено самият Иван Гешев изпрати положително становище. Очаква се решението.

В първия ден от работата на 46-ото НС „Изправи се.БГ! Ние идваме“ внесоха проект за законови промени, с които бюрото се отнема от главния прокурор и се прехвърля към министъра на правосъдието, което междувременно бюрото получи и права да „организира и осъществява охраната на прокурори и следователи“.

В същото време в бюрото, в което работят бивши служители на НСО и ДАНС, се обзаведе с нови автомобили като част от обществените поръчки на прокуратурата за общо около 2 млн. лева.

Очаква се официална информация за днешната проверка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *