Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Задължават банките да не вземат такси за сметки, по които се превеждат възнаграждения, пенсии, стипендии и социални помощи, както и за теглене

След 30 часа обсъждания, от които 10 бяха в ресорната парламентарна комисия, бюджетът за 2023 г. бе приет от Народното събрание. А депутатите поставиха рекорд със заседание от 20 часа, в което гласуваха окончателно финансите на държавата до края на годината.

И също така вдигнаха заплатите на всички чиновници. Увеличаването – на повечето с 10%, а на някои с до 20 на сто, бе прието още от комисията и подкрепено в зала. (Кой какво получи – виж инфографиката).

Новите заплати влизат в сила от следващия месец.

Първоначално финансовият министър предложи възнагражденията да се увеличат само там, където не е имало през миналата година. Депутатите обаче прекроиха разходите. Парите ще се вземат от тези за капиталови разходи – общо 375,6 млн. лв.

Най-коментираните и трудно приети текстове променят начина на плащане на заплатите в големите фирми. Компаниите с над 100 служители ще превеждат парите на наетите от тях само по банков път.

В отговор на многото критики, че това решение е в полза само на банките, които ще печелят от таксите, парламентът ги задължи да не начисляват такива за откриване, обслужване и теглене от базова банкова сметка, в която постъпват пари от заплати, пенсии, стипендии, социални помощи. Безплатно ще бъде и тегленето на пари от тази сметка от банкомат на същата банка. Новото правило влиза в сила от 1 септември.

Месечната помощ за дете до 1 година става 200 лв.

Родителите на деца от 1-и до 4-и клас и на записани в 8-и клас ще получат еднократно по 300 лв. през октомври. Обезщетението за втората година майчинство става равно на минималната заплата – 780 лв. При ползване на облекчение за деца за 2023 г. сумата, с която се намалява данъчната основа, е 6000 лв. за всяко дете, докато навърши 18 години. Пенсиите вече бяха индексирани с 12%, като минималната от 1 юни е 523 лева.

И публични изпълнители могат да искат от съда да падне банковата тайна от сметки на длъжници, за да бъдат обезпечени или събрани дължими суми.

Минималните осигуровки за земеделските стопани следват увеличението на минималната заплата от 710 на 780 лв. Няма промени в размера на осигуровките, здравните вноски и максималния осигурителен доход, който остава 3400 лв.

Не се пипат и данъчни ставки освен тази за електронните цигари, която се вдига от 0,18 на 0,30 лв. за милилитър от 1 август. Облагането на заместителя на тютюна, съдържащ никотин, е 90 лв. за килограм.

Регистрираните по ДДС фирми ще декларират на всеки три месеца касовите си наличности, ако те са над 50 000 лв. Дивидент ще се плаща само по банков път, ако е над 1000 лв.

Помощите за бизнеса за тока остават – държавата плаща разликата, ако цената му на борсата е над 200 лв. за мегават. В замяна всички енергийни дружества – държавни и частни, ще правят вноски във фонд “Сигурност на електроенергийната система” до края на тази година.

Не получи подкрепа предложението на финансовия министър Асен Василев клиент да откаже да плати сметката в заведение, ако не е получил фискален бон. Целта бе с тази мярка да се засили общественият контрол за изсветляване на сектора. Отпадна и внесеният текст ресторантьорите да плащат заплати на служителите си само по банков път независимо от броя на наетите. За тях остава общият ред като за големите компании. Ставката за ДДС за заведенията остана 9% до края на годината, като мотивът за това е, че данъци не се променят в средата на годината.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.