Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британското правителство е решило след излизането от Европейския съюз да създаде специален орган, който да контролира големи технологични компании като Google и Facebook. Това съобщи в четвъртък Financial Times, позовавайки се на информирани източници.

Според изданието регулаторът ще може да въведе нови правила, „включително задължителен кодекс за поведение на технологичните гиганти и по-широк достъп на потребителите до техните данни“. Такова решение според FT е взето въз основа на международно аналитично проучване, проведено по инициатива на Джейсън Фурман, главен икономически съветник на бившия президент на САЩ Барак Обама.

Такъв регулатор се нуждае от „добри финансови ресурси и екипът му се нуждае от богат опит в областта на цифровите технологии и конкуренцията“, коментира изследователят Филип Марсдън, професор по право и икономика в Колежа на Европа в Брюж. Според Марсдън способността на новия регулаторен орган да налага санкции трябва значително да надхвърли потенциала в тази област на Службата за конкуренция и пазари на Великобритания (CMA).

През 2018 г. Google носи над 90% от всички приходи, или 6 милиарда паунда (7,8 милиарда долара), получени от онлайн реклама във Великобритания. Facebook печели над 2 милиарда паунда (2,6 милиарда долара) от редовна реклама в Обединеното кралство миналата година.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК