Първият месец с буквичката „Р“ е вече в календара, а това означава, че лятото е към своя край. Трябва да подготвим не само по-топлите дрехи, но и топли напитки, а с тях и здравословния мед.

Какво не знаем за меда
Медът е естествен подсладител с много ползи за здравето. Той се използва от хиляди години в храните и лекарствата. Прилага се заради неговите антибактериални, антиоксидантни и успокояващи свойства. И въпреки многото му приложения, то съществува и друг важен въпрос, а именно дали можем да добавим мед към топлите напитки.

Какво се случва, когато сложите мед в топли напитки
Когато добавим мед към гореща напитка, като чай или кафе, високата температура може да повлияе на химичния състав на подправката.

Според експерти медът губи своите полезни свойства при нагряване до температури над 40 ° C. При по-високи температури ензимите и антиоксидантите в него започват да се разграждат, което означава, че медът губи значителна част от своите хранителни и терапевтични стойности.

Освен това нагряването на мед при много високи температури може да доведе до образуването на хидроксиметилфурфурал (HMF). Последното е съединение, което може да има неблагоприятни последици за здравето, ако се консумира в големи количества. Въпреки че понякога консумацията на мед в горещи напитки няма да доведе до големи проблеми, честата консумация може да доведе до натрупване на това съединение в организма.

Предимствата на меда в горещите напитки
Медът може да се добави към горещи и не само горещи напитки. Така, когато температурата на напитката падне под 40 ° C, сладко гъстото вещество, запазва повечето си предимства, включително антимикробните си свойства и способността си да успокоява раздразненото гърло.

Медът често се използва в лечебни чайове, с джинджифил или лайка, за да засили успокояващите ефекти и да добави приятен вкус.

Най-добрият начин да добавите мед към напитка е да изчакате, докато изстине малко. По този начин ще можете да се възползвате от всичките му свойства, без да рискувате разграждането на основните хранителни вещества.

Как правилно да използвате меда
Ако искате да се насладите на всички предимства на изработваният от пчелите цветен нектар се препоръчва да го консумирате или в горещи напитки, или като такъв, в естествена форма. Например, чаена лъжичка мед, консумирана директно или добавена към студено кисело мляко, може да осигури допълнителна енергия и да укрепи имунната система. Медът може да се използва и като подсладител в смутита или в различни рецепти, които не изискват печене.

Друг популярен начин за консумацията на мед и запазване на неговите полезни свойства е да го добавите в хладка вода с лимон. Тази напитка е известна със своите детоксикиращи и ободряващи ефекти. Тя е идеална за хранене сутрин, на празен стомах.

В обобщение:
Ако добавите мед към горещи напитки, съществува риск той да загуби много от хранителните си вещества и дори да стане вреден при определени условия. За да се насладите напълно на предимствата на изработваният от пчелите цветен нектар, изчакайте напитката да се охлади малко, преди да добавите мед.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US