Скумрия плакия – вкусът на спомените в една тава

Аромат на печен лук, домати и риба – това не е просто вечеря, а връщане към едно по-просто време, когато всичко беше истинско, а ястията се приготвяха с повече сърце. Скумрия плакия е класика в българската кухня. Съчетава в себе си вкуса на морето и топлината на домашната трапеза, при това с малко продукти и лесна подготовка.

Истинска домашна класика

Това ястие е доказателство, че с няколко съставки можем да постигнем дълбок, наситен вкус. Лукът и морковите придават сладост, доматеният сос обвива всичко в мекота, а рибата носи характер и плътност. Скумрията, нарязана на шайби, попива всички тези вкусове и ги връща със сочност и аромат.

Как се приготвя скумрия плакия

Първо се подготвя рибата – измива се добре и се нарязва на шайби, ако вече не е. Посолява се леко и се оставя настрана.

След това в загрята мазнина се задушава лукът до златисто. Към него се добавят морковите и чесънът. След няколко минути се включват и доматите – пюре или настъргани, както предпочитате. В този момент се добавя и бялото вино, както и подправките – червен пипер, черен пипер, захар. Сосът трябва да къкри около 10 минути, докато се сгъсти.

В тава се подреждат шайбите скумрия и се заливат с ароматния сос. Добавят се дафиновите листа и ястието се покрива с фолио. Пече се около 30 минути в загрята фурна на 180°C, след което фолиото се маха и се допича още 10-15 минути – докато се получи златиста коричка.

С какво да я поднесем

Скумрия плакия върви прекрасно с парче домашен хляб или варени картофи. А за пълно удоволствие – чаша сухо бяло вино или леко охладено розе. Ако предпочитате нещо по-традиционно, айрянът или лимонадата също са отличен избор.

Защо си струва да я приготвите

Това не е просто рецепта – това е ястие с душа. Скумрията е богата на омега-3 мастни киселини, полезна и лека, а приготвена по този начин – и изключително вкусна. Плакията е и бюджетно, и здравословно решение, което ще събере всички около масата.

Ако търсите вкус, който да ви върне към корените и да създаде уют – скумрия плакия е точно това. Ястие, което не се забравя. Вкусът на спомените. И на дома.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US