Не бъдете безразлични! Споделете новината:

След Месни Заговезни започва Сирната неделя, чийто последен ден е Сирни Заговезни. Денят е винаги точно 7 седмици преди Великден и е известен още като Големи Заговезни, Сирни поклади, Неделя сиропустна.

Празникът Сирни Заговезни (Сирни поклади) през 2024 година се празнува на 17 март, неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици.

Ден за прошка
Целият ден преминава в посещение на близки и роднини. По-младите гостуват на по-възрастните – родители, братя, сестри, кумове. Целуват им ръка и искат прошка, казвайки “Прощавай”, “Простено да е” отговарят по-възрастните. Цялото семейство сяда вечерта на празнична вечеря, която трябва да е богата, но да изключва месни ястия.
Традиционни ястия за Сирни Заговезни са баница със сирене, рибни ястия, тутманик, мляко с ориз, орехи, тиква. Задължително се консумира бяла халва.

Хамкане
Традиционен обичай на Сирни Заговезни е т.нар. хамкане – или люскане на халва. Бабите закачват парче халва на вълнен червен конец, който завързват на тавана. Децата се нареждат в кръг, слагат ръцете си отзад и се опитват да захапят халвата с уста. Бабата разклаща конеца и децата започват да се надпреварват кой ще отхапе халвата. Не трябва да използват ръцете си, само уста.

Кукери
Със Сирни Заговезни се свързва още един традиционен български ритуал – кукерите. В някои краища на България кукерските игри се организират точно на този ден.

Кукерите имат свой водач, който ръководи останалите членове на групата и се нарича цар. Царят извършва ритуално засяване на нивата. Докато трае този ритуал другите кукери подрънкват със звънци и хлопки и носят ”царя”. Подобно на коледарите, кукерите обикалят всички къщи и благославят техните стопани.

Вярва се, че колкото по-страховити са маските на кукерите и колкото повече шум вдигат, толкова по-голяма е вероятността да прогонят злите сили.

Ритуалните костюми на кукерите се изработват от животинска кожа. Най-важният елемент от облеклото им е маската, също направена от материали от животински и растителен произход – кожа, рога от едър рогат добитък. Някои костюми тежат над 4-5 кг.

Сирни Заговезни е последният ден, през който християните могат да консумират храна от животински произход. От следващия ден започват строгите великденски пости. През постите не е позволено месо и всякаква храна от животински произход. Забранени са всякакви забавления, сватби, игри и веселие.

Християните пречистват както тялото, така и духа си за посрещането на най-големия християнски празник – Възкресение Христово, пише Актуално.