Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Националният съвет по тристранно сътрудничество не постигна единодушна подкрепа за увеличаване на минималната заплата. Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова, която е и председател на съвета.

Очаквано синдикатите са подкрепили увеличението на минималната работна заплата от 560 лв. на 610 лв. от 1 януари. Тези мерки бяха заложени в Закона за държавния бюджет за 2020 г., който миналата седмица бе окончателно приет от Народното събрание.

„Нашите очаквания са за по-ускорен ръст както на минималната работна заплата, така и на средната, в порядъка на 12- 15%“, заяви след заседанието Любен Томев от КНСБ. По думите му това се налага както от тенденцията към конвергенция на доходите и заплатите, така и от съвременните тенденции.

Томев акцентира, че синдикатът очаква подобряване на доходите, които ще се върнат обратно към бюджета от гледна точка на данъци и социално-осигурителни вноски върху новия размер на минималната работна заплата. Очакваме и в бъдеще подобряване на съотношението минимална – средна работна заплата като нашето искане е то да се приближава плътно към 50%.

Вицепремиерът Николова поясни, че Съюзът за стопанска инициатива не подкрепя проекта. Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не одобряват административното увеличаване на минималната заплата.

Според бюджетната рамка от 1 януари 2021 г. минималното възнаграждение ще стане 650 лв., като размерът му ще се запази непроменен през 2022 година. Отделно, в заложена мярка за 2020 г. отново е предвидено увеличение с 10% на средствата за заплати и възнаграждения на заетите в бюджетния сектор.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК