Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Октомври стартира с жега, но бързо ще повлече крак с обилни есенни дъждове от добре изразен средиземноморски циклон.

Циклонът първоначално не даваше индикации да е нещо сериозно откъм количества. Но ето, че по-малко от 120 часа до обстановката, има сравнително добри шансове да напои солидно.

И то без съществено понижение на температурите, ще свали на практика с 15 градуса максималните от утрешните 30, но във височина няма да падне толкова ниско и ще държи сутрешните на около и над 10 градуса, може и да има потъвания до 5 градуса, но те изглеждат по-скоро локални, пише Meteo Balkans.

Сценариите са първите есенни дъждове, макар че има и индикации за по-летен характер, да започнат откъм Чипровската планина още в четвъртък следобед и привечер.

Но основните количества трябва да се излеят около и в ранния следобед в петък първо на югозапад и в късния следобед и привечер над югоизток, като до събота в ранния следобед източно от долината на река Сазлийка може да се излеят общо до над 80 литра, което да заличи следите от лятната суша в Старозагорското поле, Светиилийските, Манастирските възвишения, Тунджа трябва да вдигне нивата и да се измъкне от есенното маловодие.

От 30 на 15, рязък спад на градуса, но минималните трябва да задържат.

Събота ще е много хладно, като максималните едва ще превалят 15 градуса, а може и да не ги стигнат, предвид настоящите сценарии за Пловдивското поле, но дъждовете на запад и централно спират, изяснява и в неделя рязък скок на максималните отново до приятни 23-24 градуса, е няма да го има вече авансовото късно лято, което караме сега.

Не само че вдига до и над 30 градуса, но и на морето водата държи доста топла, като за последните дни на септември със сравнително приятните, но леко прохладни стойности – около 21-23 градуса.

Предстоящото захлаждане изглежда много по-слабо от предходното, макар и началните сценарии да бяха за много силно нахлуване, все пак ще прекъсне необичайно късното лято не само през деня минава или поне достига 30, но и през нощта и рано сутрин държи на стойности като за лятото – около и над 15 градуса.

Все пак това са предварителни сценарии за моделите, за дъждовете съвсем не се знае нищо до последно, до основната валежна обстановка, прогнозирана от последните обновления, залага на точно южно разположение на циклона в петък следобед и привечер. Най-вероятно няма да е точно такова разположението и може очакваните валежи отново да ни се разминат, както неведнъж е ставало.

Засега обаче Пловдивското поле изглежда като валежна дупка, в Старозагорското поле и в Бургаската низина може локално да се излеят до над 80 литра, но това по сегашния сценарий, не е изключено при напълно различно разположение на циклона, а и не е гаранция, че ще се оформи толкова добре. До вчера беше южно преминаващ през Пелопонес и у нас символични валежи, а сега в северната част на Егейско море, до Самотраки, над планината Фенгари може да се лее много дъжд, са изчисленията.