Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Разпространението на болести като маймунска шарка и хеморагичната треска Ласа, които стават все по-чести, е свързано с изменението на климата, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на ръководителя на СЗО за извънредните ситуации д-р Майкъл Райън. 

„Изменението на климата допринася за бързата промяна на метеорологичните модели. Сушата например принуждава хората и животните да променят своето поведение в търсене на храна. В резултат на това, болестите, специфични за животните, се предават на хората“, обясни той и добави, че „вероятността от инфекции и рисковете от разпространението им в нашите общности се увеличават“.

Маймунската шарка е рядко вирусно заболяване, което се предава на хората от диви животни (гризачи, примати). Симптомите на заболяването включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подуване на лимфните възли и умора.

Кожните обриви, характерни за заболяването, могат да се появят както по лицето, така и по други части на тялото. Смъртността от маймунска шарка обикновено е между 1 и 10 процента, според данни на СЗО, като по-голямата част от смъртните случаи са в по-млади възрастови групи, допълва БТА.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК