Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Световната здравна организация призова за увеличаване на усилията за ваксиниране в Източна Европа, като предупреди, че „приливната вълна“ на вируса Омикрон се насочва на изток и „сега не е моментът за отмяна на мерките“, съобщи БГНЕС.

Регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге отбеляза, че през последните две седмици случаите на COVID-19 са се увеличили повече от два пъти в шест държави – Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Русия и Украйна.

„Както се очакваше, вълната от Омикрон се движи на изток. Десет източни държави-членки вече са открили този вариант“, каза Клуге.

Европейският регион на СЗО включва 53 държави, включително няколко в Централна Азия.

Клуге изрази съжаление, че в някои части на региона прилагането на ваксините все още е сравнително бавно. По-малко от 40% от хората над 60 години са завършили серията ваксини в Босна и Херцеговина, България, Киргизстан, Украйна и Узбекистан. Той добави, че в България, Грузия и Северна Македония под 40% от здравните работници са получили поне една доза ваксина.

„Призовавам правителствата, здравните власти и съответните партньори да проучат внимателно местните причини, влияещи върху по-ниското търсене и приемане на ваксината, и да разработят спешно адаптирани интервенции за повишаване на процента на ваксиниране въз основа на специфичните за контекста данни“, заяви Клуге.

Той подчерта, че в условията на „приливна вълна на Омикрон“ и „при все още широко разпространения на изток Делта“ сега „не е моментът да отменяме мерките, за които знаем, че работят за намаляване на разпространението на COVID“.

„Тези мерки включват избягване на пренаселени места, носене на маски на закрито, подобряване на вентилацията и използване на бързи тестове за ранно идентифициране на случаите“, добави Клуге.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК