fbpx

СЗО: Антивирусното лекарство ремдесивир няма никакъв ефект срещу COVID-19

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Антивирусното лекарство ремдесивир има малък или никакъв ефект върху шансовете за оцеляване на пациентите с Covid, установи проучване на Световната здравна организация (СЗО).

Проучването на СЗО оценява четири потенциални лекарства за Covid-19, включително ремдезивир и хидроксихлорохин.

Ремдесивир е сред първите, използвани за лечение на коронавирус, и наскоро бе даден на американския президент Доналд Тръмп, когато беше хоспитализиран.

Производителят на лекарството Gilead отхвърли констатациите от проучването.

В изявление Gilead заяви, че констатациите от проучването са „несъвместими“ с други и че е „загрижен“, че резултатите тепърва ще бъдат преразгледани.

Какво откри проучването на СЗО?
За своето клинично изпитване „Солидарност“ СЗО тества ефектите на четири потенциални лечения – ремдезивир, лекарство срещу ебола, но те също така разгледаха лекарството за малария хидроксихлорохин, интерферон и ХИВ лекарствената комбинация от лопинавир и ритонавир.

Лекарствата са тествани на общо 11 266 възрастни пациенти в 500 болници в повече от 30 различни страни.

Резултатите, които предстои да бъдат преразгледани, предполагат, че нито едно от тези лекарства нямат съществен ефект върху смъртността или продължителността на престоя в болница, заяви СЗО в четвъртък.

Резултатите на СЗО противоречат на предишно проучване от по-рано този месец, проведено от Gilead, което заключава, че лечението с ремдезивир намалява времето за възстановяване от Covid с пет дни. В това проучване са участвали около 1000 пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *