Не бъдете безразлични! Споделете новината:

С тези 30-35 градуса навън в последната седмица просто няма как да не се замислим за море. Много хора вече резервираха семейната си почивка, още докато не е започнал „високият“ сезон.

И тази година обаче туристите масово се насочват не към българското, а към гръцкото море. По традиция болшинството от родопчани също ще заложат на по-близката и приятна дестинация – Гърция.
Предложенията, местата за избор, са стотици.

Южните съседи вдигнаха цените на нощувките обаче. Ако преди година, през зимните месеци, можеше да се направи резервация за по 75-80 евро за нощувка, през настоящата година тя е вече 100 евро. Това установи проверка, направена от „Родопи voice“.

В разгара на сезона нощ в най-близките до границата курорти през 2023-та излизаше на 120 евро, през настоящия най-вероятно ще е с 50 повече.

Зимна резервация на 200 километра след „Маказа“ през август възлиза на 1390 лева за седем нощувки. Заедно с допълнителните разходи, почивката за такъв период на едно 3-членно семейство може да се калкулира общо на около 1800 евро.

В същото време хотелите по родното Черноморие вече посрещат първите туристи. За седмична почивка тричленно семейство ще трябва да плати между 2000 и 7000 лева, в зависимост от категорията и местоположението на хотела.

„Пътят е повече, бетонът, данданията, платени паркинги навсякъде, малко свободни зони, пари дори за въздух-не, мерси. Гърция е по-близо, по-чисто, храната е на по-високо ниво.

Обяд или вечеря за трима души в ресторант, на брега на морето, възлиза средно по 50-55 евро, в това число и алкохолът. Тук говорим и за морски деликатеси, съвсем пресни“, споделя семейство от Родопите.

По традиция, хора от цяла Южна България ще изпълнят до краен предел любимия курорт за семейна почивка-Керамоти. Много обаче избират и по-далечни дестинации.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК