Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Село Кутела се намира в Централните Родопи. На 20 км от град Смолян, на 25 км от Пампорово и на 6 км от курортното ядро „Хайдушки поляни“. Самото село е разположено върху един хълм. Покрай него минава река Малка Арда. Село Кутела е разположено на 1220 м надморска височина. След завладяването на Балканския полуостров от османските турци, по тези места се заселват анадолски пастири – номади (юруци), разказва Selo.bg.

Те се занимавали главно с овцевъдство. През лятото стадата пашували в Родопите и Пирин, а през зимата се връщали край Бяло море. Пасли стадата по цялата кутелска земя, а вечер ги прибирали в кошарите. Когато трябвало да дават кърмило (трици, ярма, ечемик или овес, смесени със сол) на стадата, спущали ги към реката където има камениста чука с вдлъбнатина, наречена „кутел“. В „кутела“ слагали едра сол, счуквали я с дървени тукмаци (чукове), обърквали я с брашно и накърмвали стадата.

От „кутела“ на Каменистата чука е произлязло първоначално името на местността, а после при заселването и името на самото село Кутела.

Възможностите за туризъм се свързват основно с почивните бази в местността Хайдушки поляни. Тук се отдава почит пред Паметника на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание.

В близост се намира Държавното ловно стопанство Кормисош.

Паметник за Илинденско-Преображенското въстание се намира на 7 км от Кутела в курорта Хайдушки поляни.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.