Не бъдете безразлични! Споделете новината:

На прага на поредица от предстоящи празници ви предлагаме накъде да попътувате. Има село в България, където можете да се върнете назад във времето. Там, на това място само една обикновена разходка по красивите улици и мястото ще ви завладее. Тук сами ще се изненадате, дори цените са по-ниски отколкото предполагате.

Арбанаси, селото, където се връщате назад във времето
Ако нямате планове за следващия уикенд или търсите къде да прекарате Великденската поредица от празници, предлагаме специална дестинация, а именно Арбанаси, селото, където се връщате назад във времето.

Село Арбанаси се намира в централната част на Северна България. Разполага се точно на 5 км североизточно от Велико Търново, на високото Арбанашко плато, разделящо старопрестолния град от съседната Горна Оряховица, която е железопътен възел с централно значение за България.

Тази местност е много популярна туристическа дестинация. Характеризира се със стари къщи и забележителни църкви с дървени орнаменти и детайлни стенописи.

Целият комплекс е паметник на българското архитектурно изкуство и е построен през 16-18 век, когато Арбанаси е в разцвета си. Той е обявен за историческо селище от национално значение и е част от списъка на превъзходните места в България, които си струва да посетите поне веднъж в живота.

Тук се отглеждали копринени буби и лозарството било в пълен разцвет
„Арбанзи“ е очарователното място и с повече от 100-годишна история. Първият документ, написан за него е в хрониката на турския султан Сюлейман Великолепни от 1538 г. Има различни предположения за произход на името и населението на Арбанаси.

Предполага се, че е заселено от българските боляри и сърби от западната част на България, след голямата победа на Иван Асен II при Клокотница през 1230 г., когато той завладява Арбанашката земя.

Една обикновена разходка по красивите улици на Арбанаси и мястото ще ви завладее. Цените са по-ниски от това, което може да предположите
Разцветът на арбанашката икономика и култура се достигат през 17-18 век, а местните жители са търговци и занаятчии. Повечето от тях отглеждат копринени буби, които изнасят за Истанбул и Италия. Характерно за този район е и лозарството.

Прочутите арбанашки къщи са уникални
Целият комплекс е забележително място, а прочутите арбанашки къщи са сред най-уникалните в света. Най-старите сгради са подобни на търновското имение. Те са като малки крепости, изцяло направени от камък. Имат здрави каменни порти и стражи, часовници.

Не само забележителните къщи са много интересни в Арбанаси
Тук има грандиозни фонтани с балдахини, Коконската и Пазарската чешми, а седемте църкви на Арбанаси са сред най-забележителните паметници на българското изкуство, така че определено може да се превърне в една от вашите мечтани дестинации за почивка и екскурзии.

От 2000 г. Арбанаси е със статут на историческо селище с национално значение.